Доступність посилання

ТОП новини

Київські острови: ліс чи новобудови?


Київські острови на Google Maps
Київські острови на Google Maps

Київ – Дніпровські острови хочуть забудувати. Будівельники стверджують, що острови треба використовувати, адже земля стоїть без діла. Розвивати інфраструктуру на островах потрібно, та серйозна забудова на цій території неможлива, зазначають архітектори. Навіть незначна забудова може призвести до повного знищення екосистеми Дніпра, попереджають екологи.

Острови – значна територія просто в центрі Києва, потенціал якої повністю не використовується, зазначив директор фонду «Ефективне управління» Андрій Лобач.

«Треба зрозуміти, як розвивати цей великий рекреаційний потенціал. У нас є багато варіантів. Можливий варіант створення заповідника дикої природи, можливий і розвиток інфраструктури на островах. Також можуть бути комбіновані варіанти», – зазначає Андрій Лобач.

Член Ради директорів «Конфедерації будівельників України» Андрій Миргородський запевняє, що острови треба забудовувати, але зважаючи на специфіку території.

«Я думаю, що якщо професійно підійти до вирішення питання, то острови можна використати. Правильне рішення – це не роздавати острови окремо під якусь функцію, а подумати, як спеціалізувати кожен острів та прийняти глобальне рішення».

Глобальна забудова островів неможлива

Глобальна забудова островів неможлива, адже цій території загрожують паводки. На островах можна розвивати лише інфраструктуру для відпочинку киян, стверджує головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

«Якщо почнеться серйозна забудова островів або набережної, то це може створити небезпечну ситуацію для Осокорків або Русановки. Про глобальну забудову островів або набережної навіть нема необхідності говорити», – каже Сергій Целовальник.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко запевняє, що навіть незначна забудова може призвести до знищення екосистеми Дніпра.

«Це призведе до знищення біорізноманіття й деградації цілого регіону. Попередні дії київських можновладців демонструють, що початок навіть незначної забудови може призвести до знищення цілого острова. Так було і з Жуковим, і з Трухановим островами», – обурюється Тетяна Тимочко.

Київські острови – унікальне географічне явище, ланцюг з 9 великих та багатьох малих островів. Найбільші – Труханів та Гідропарк – вже давно стали традиційними місцями відпочинку киян. Загальна площа островів – близько 3 тисяч гектарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG