Доступність посилання

ТОП новини

Аманда Пол: антиукраїнські сили в ЄС використовують «другорядну справу Тимошенко» проти України (європейська преса)


Прага – Деякі з європейських експертів критикують заклики окремих європейських видань до ЄС тимчасово зупинити переговори зі владою Президента України Віктора Януковича про укладення ширшої угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між ЄС та Україною, допоки влада у Києві не закриє судове свавілля проти опозиційного лідера Юлії Тимошенко. Ці аналітики кажуть, що «Тимошенко – це другорядне питання у політиці ЄС стосовно України». Відомий на Заході олігарх із Росії закликає владу Великої Британії не губити завоювань свободи преси у зв’язку зі скандалом довкола видань Руперта Мердока. Газети також продовжують висвітлювати непрості відносини Москви і Києва на прикладі неприкритого тиску Росії на владу Януковича з метою змусити її ухвалити рішення про вступ до Митного союзу та закрити питання про євроінтеграцію України.

Відомий аналітик із проблем Східної Європи Аманда Пол, яка працює у брюссельському Центрі європейської політики, звернулася до лондонської «Файненшел Таймз» із відкритим листом, в якому критикує редакційний матеріал газети за середу під назвою «Україна має свій ЮКОС», де видання стало на захист Юлії Тимошенко і радить ЄС «тимчасово зупинити переговори з Україною, якщо не припиниться свавілля стосовно Тимошенко». Аманда Пол наголошує у своєму листі на помилковості позиції редакції «Файненшел Таймз», яка пропонує розглядати стратегію ЄС щодо України «через призму суду над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко». Брюссельський аналітик наголошує, що такий підхід ЄС був би серйозною помилкою «стратегічного характеру».

«Зупиняючи переговори про асоціацію та угоду щодо зони вільної торгівлі, ЄС ризикував би не лише його стосунками з найважливішою на його східних теренах державою, але й довірою до всієї політики Східного партнерства», – наголошує Аманда Пол. Цей аналітик також попереджає, що, «на жаль, певні політичні діячі і політичні групи в ЄС, які або є близькими до Тимошенко, або ж відхиляють ідею можливого членства України в ЄС, користуються випадком, щоб саботувати зусилля України для наближення до Європи, коли цей процес прискорився з приходом до влади Президента Януковича».

Експерт із Брюсселя також вважає, що «Україна здійснила більше реформ на вимогу ЄС у минулому році, аніж за весь час попередньої влади». На думку Аманди Пол, хоча суд над Тимошенко тільки шкодить Януковичеві, ЄС не зобов’язаний виступати тут у ролі вищої судової інстанції. Аналітик із Центру європейських досліджень в Брюсселі резюмує, що на сьогодні в Україні не все так чудово, вона має зобов’язання, подібні до кандидатів на членство в ЄС, але, на відміну від них, не має такої допомоги від ЄС.

Угода про асоціацію і зону вільної торгівлі може не лише стати першим важливим елементом інтеграції, а й посилити вплив ЄС на Україну, включно з реформами, спрямованими на зменшення корупції та поліпшення верховенства права і демократії, пише вона. Цей експерт також вважає, що «Тимошенко – це другорядна справа для політики ЄС щодо України».

Відомий російський олігарх Олександр Лебедєв, який володіє газетами і в Росії, і в Лондоні, закликає Велику Британію на сторінках «Ґардіан» «не дозволити у зв’язку зі скандалом довкола підслуховування телефонних розмов британськими журналістами закрити рота свободі преси». Лебедєв вважає цей скандал частиною прихованого наступу на свободу преси з боку владної і багатої верхівки суспільства, яка довела до того, що «прискіплива до розслідувань журналістика починає вимирати». Риторичне запитання: хто ризикне після цього скандалу надалі займатися такою екстремальною журналістикою?.

«Невже ми знищимо реальну свободу преси і дозволимо, щоб Велика Британія скотилася до рівня Зімбабве, Узбекистану, Білорусі, України, Бірми чи Папуа-Нової Гвінеї?». Лебедєв також вважає, що одним із уроків скандалу довкола видань Руперта Мердока має стати зростання конкурентності вільної преси, яка повинна служити «яскравим світлом для темних закутків», до чого закликала британців ще «залізна» Маргарет Тетчер.

Російська «Нєзавісімая ґазєта» прогнозує, що прихований конфлікт між владою Росії і владною силою в Україні «рано чи пізно стане публічним», і цього не сховають чергові формальні зустрічі між президентами Медведєвим та Януковичем. Видання з Москви нагадує, що стратегічним розходженням між Кремлем та Банковою є курс України на євроінтеграцію та намагання Януковича з командою укласти з ЄС угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі на противагу закликам Москви про вступ України до Митного союзу під контролем Росії.

«Нєзавісімая ґазєта» наводить думки експертів про те, що свідченням напруженості у відносинах двох сусідів є постійне відкладання засідання міждержавної комісії, що, як виглядає, не має нової дати й до сьогодні, хоча формально президенти обох країн зустрінуться в Севастополі 31 липня на святі на честь російського Чорноморського флоту. Експерти вважають, що без досягнення рівноправної згоди між державами на найвищому політичному рівні не буде підписаний жоден важливий документ, а зустрічі президентів й надалі матимуть «декоративно-святковий характер».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG