Доступність посилання

ТОП новини

У Львові відтворять «Територію терору»


Львів – У Львові створюють Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору». Під цей комплекс мерія виділила пів гектара землі. Музей розташується на місці колишнього львівського ґетто і пересильної тюрми №25. Через це пекло у ХХ столітті пройшли понад півмільйона галичан, буковинців, закарпатців, волинян; загинули тисячі людей.

10 років тому був встановлений камінь із написом, що на місці колишнього ґетто і пересильної тюрми збудують музей. І тільки тепер реально можна говорити про його створення. Оскільки земельна ділянка виділена, затверджений проект і комплекс матиме міський статус. Мерія фінансуватиме і ще сподівається на пожертви людей, небайдужих до своєї історії.

«Локєтки» жахали городян

До 1941 року це був квартал для бідних людей, який львів’яни називали «Локєтки». Всіх їх німці виселили і створили ґетто для львівських євреїв.

Єврейські родини мешкали у бараках. У роки німецької окупації у Львові у ґетто і Янівському концтаборі загинули близько 250 тисяч людей.

На цьому жахливому місці у 1944 році радянська влада збудувала пересильну тюрму №25 за зразком таборів Гулагу, за залізничним насипом.

Протягом десяти років через в’язницю пройшли понад півмільйона людей із Західної України. Їх утримували у 21 бараці, вантажили у так звані «вагони-телятники», в яких перевозили раніше худобу, і відправляли у Сибір. А ще «енкаведисти» допитували і мордували людей, тих, хто належав до національно-визвольних змагань чи мав бодай якусь дотичність до організації або ж просто був родичем упівця чи оунівця.

Львів’яни просять подарувати їм Леніна та Сталіна для музею

У планах мерії на території колишнього ґетто і пересильної тюрми збудувати кілька дерев’яних бараків; перон з касами, кіосками, фрагмент залізничної колії. Тобто повністю під відкритим небом відтворити атмосферу цієї «території терору». Також встановлять «Колонаду тиранів»,. Тих, хто знущався і вбивав тисячі людей. Тут буде інформація про всі злочини. У Львові сподіваються, що скульптурами Ленінів та Сталінів з ними поділяться інші міста, де донині ці пам’ятники стоять.

«Місія музею – зібрати і зберегти матеріали, спогади людей, розповісти сучасникам і майбутнім поколінням про складну історія ХХ століття в Галичині, зокрема у Львові. Ми хочемо, щоб суспільство глибше зрозуміло історію і відродило історичну пам’ять. Кожен, хто їхатиме потягом у Львів, зможе з вікна бачити Меморіальний комплекс, який плануємо збудувати за два роки», – розповів керівник музею «Територія терору» Тарас Чолій.

Уже восени дослідники розпочнуть пошукові роботи на місці колишнього ґетто і пересильної тюрми. Бо мають дані, що там є масові захоронення закатованих людей.

В експозиції музею використовуватимуть сучасну мультимедійну техніку, численні фотографії і спогади сотень людей, які пройшли через пекло пересильної тюрми і ґетто. Однак переважно всі документи про радянські репресії зберігаються в архівах МВС. Працівники музею неодноразово звертались до міністерства з проханням відкрити доступ до архівів. Але донині вони недоступні для науковців. Бо це можуть бути вражаючі факти і шокуючі прізвища тих, хто віддавав накази та їх виконував.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG