Доступність посилання

ТОП новини

Як перебувати в двох місцях одночасно? (Світова преса про науку і технології)


Прага – Всім любителям фантастики відоме слово «телепортація», що означає миттєве переміщення об’єкта з одного місця простору у інше. На сьогодні експериментально підтверджено такі можливості переміщення лише на квантовому рівні, з переміщенням квантових частинок. Квантова механіка поки що заперечує подібне переміщення макрооб’єктів. Фізики бажають завдати удару по квантовому скептицизму експериментом із макрооб’єктами, щоб один і той же макрооб’єкт під час експерименту перебував у двох місцях одночасно. Чи варто прагнути максимально безпечних дитячих майданчиків, без ризикованих гойдалок, високих жолобів, плетених «мавпячих» сіток? Вчені кажуть, що така безпечність лише гальмує розвиток дитини, особистості. Сьогодні соціальні мережі в інтернеті часто створюють проблеми із працевлаштуванням. В США планують закрити до половини всіх федеральних комп’ютерних центрів.

Лондонський New Scientist повідомляє про підготовку європейських фізиків до експерименту з імовірністю перебування макрооб’єкта, скляної сфери, у двох місцях одночасно. Як каже німецький фізик Оріол Ромеро-Ізарт з Інституту квантової оптики імені Макса Планка в Ґархінґу (Німеччина), такий експеримент має бути виконаний у високому вакуумі і при наднизьких температурах, щоб сфера у 40 мілімікронів (нанометрів), що містить мільйони атомів, не була під впливом теплових перешкод чи молекул повітря. Фізики ставлять під сумнів, що великі об’єкти можуть підкорятися квантовим законам з часу мисленого експерименту Шредінґера з котом, який мав би бути одночасно живим і мертвим. Ідея зі швидким пересуванням згаданої скляної сфери, яку штовхатиме промінь лазера, в малій порожнині полягає у тому, що ця сфера під таким впливом має перескакувати з одного кінця порожнини в інший. А так, як світло є квантове за природою, то такою ж мала б бути позиція сфери. Так має витворитися квантова суперпозиція об’єкта відразу ж у двох місцях. Вчені сподіваються таким експериментом розвінчати теорію щодо неможливості переходу квантових законів на поведінку дуже великих об’єктів. Ясно, що все це межує поки-що з містикою. Але ймовірно, що ці експерименти відкриють таємниці миттєвого пересування у просторі великих об’єктів та підтвердять на практиці можливість миттєвого пересування людини (в зорельоті чи у скафандрі) з одного кінця Всесвіту в інший… Але поки що ці експерименти є лише дуже повільним просуванням до ймовірного революційного відкриття.

Американська «Нью-Йорк Таймз» інформує, як у 1990-і роки на дитячих майданчиках Нью-Йорка зникли гойдалки, високі жолоби для ковзання та інші небезпечні ігрові об’єкти. А тим часом вчені замислювалися над тим, чи дійсно так вже необхідний абсолютно безпечний дитячий ігровий майданчик, і експериментували, як Генрі Стерн, з гімнастичним снарядами для дітей під назвою «джунглі» або «мавпячі нетрі». Після наукових спостережень дітей на дитячих майданчиках у Норвегії, Англії та Австралії фахівці виділили шість категорій ризику в іграх дітей: дослідження висоти, подолання страху перед швидкістю, орудування небезпечними інструментами, перебування поряд з небезпечними елементами (вода, вогонь), боротьба чи бійка і самостійні «походи» без догляду дорослих. Найпоширеніша з них – залізання на висоту. Вчені також вважають, що небезпечна гра і поступове звикання дітей до подолання страху лише приносить користь у формуванні послідовної особистості. І це важливо, незважаючи на травми, інколи й зламані кінцівки дітей, бо як же інакше, як зауважує «Нью-Йорк Таймз», без подолання страху немає просування в житті.

Та ж «Нью-Йорк Таймз» інформує, що багато компаній сьогодні вдаються при наймі на роботу, окрім вивчення кримінальних та кредитних історій кандидатів, також до пошуку інформації про них у Google чи в таких соціальних мережах, як LinkedIn. Але, як кажуть правники і правозахисники, під час такого пошуку можна порушити право на приватну таємницю, дізнавшись про те, що законом заборонено дізнаватися під час співбесіди. А тим часом часто он-лайн інформація служить причиною відмови у наймі особи. Бувають і судові позови потерпілих таким чином людей. Особливо прискіпливо вивчають он-лайн інформацію на кандидатів для посад ключового рівня. Часто цим займаються спеціальні фірми (вербувальники, наймачі). Тому вже сьогодні постає проблема правової, моральної, професійної спроможності використання соціальних мереж при зборі інформації та наймі на роботу, «відповідальність менеджерів і наймачів стає вищою, бо потрібно розумно відбирати важливе і неважливе при ухваленні рішення про найм».

А ще «Нью-Йорк Таймз» висвітлює суперечки довкола рішення федерального уряду США закрити 40 відсотків федеральних комп’ютерних центрів у наступні чотири роки. Йдеться не лише про економію бюджетних засобів, а й про модернізацію автоматизованого управління владою і обслуговування громадян. Адже федеральна влада витрачає на рік на інформаційні технології до 80 мільярдів доларів. Тому адміністрація Обами планує закрити до 800 із 2 тисяч комп’ютерних центрів. Влада наслідує у цьому приватні компанії. Вже навіть підраховано, що таким чином федеральні відомства зекономлять до 5 мільярдів доларів на рік. Хоча такі кроки влади викликають соціальні, екологічні й технічні проблеми та опір з боку Конгресу США, все ж процес уже почався. «Доводиться ухвалювати непрості рішення», – кажуть в уряді США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG