Доступність посилання

ТОП новини

Суд перетворюється на фарс без події злочину – адвокат Тимошенко


Останнє «судове засідання (у справі Юлії Тимошенко – ред.) юридично підтвердило, що цей процес саме політичний… Справа в тому, що вчора протягом 2,5 годин Тимошенко та її захисники, звертаючись до суду, просили назвати подію злочину, просили суддю Кірєєва, щоб він озвучив, у чому полягають оті злочинні дії Юлії Тимошенко, за які її кримінально переслідують. 2,5 години суддя самотужки, а також за допомогою прокурорів намагався сформулювати подію злочину. І так і не сформулював», – заявив у суботу в ефірі Радіо Свобода Микола Сірий, адвокат колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

«Нам, адвокатам, зрозуміло, чому Кірєєв не сформулював. Тому що немає події злочину. А якщо її немає насправді, то, звісно, її не можна сформулювати. І ті понад 70 сторінок тексту, в яких викладене так зване обвинувачення, обвинувальний висновок із боку прокуратури – це насправді такий роман на вільну тему. З точки зору юриспруденції, в цьому висновку немає головного – немає події злочину, немає складу злочину, немає визначеного злочинного умислу, немає визначеного злочинного мотиву, немає визначеної шкоди, юридично правильно визначеної. Якщо так, то насправді дане переслідування є політичним. Воно не є юридичним», – упевнений Сірий.

Він звернув увагу: «Однією з ознак цього процесу є надзвичайно високий темп… По-перше, такий високий темп був заданий органами слідства. Вони надмірно прискорено проводили розслідування цієї справи. А естафету перейняв суд. І суд надзвичайно прискорює всі судові дії. Зокрема, і вчорашній день: судове слухання з 9-ї ранку до 9-ї вечора – 12 годин. Тяжко пояснити будь-якою необхідністю в такому напруженому графіку працювати».

«Якщо обвинувачення впевнено почувалося в попередні дні, то в останній тиждень впевненість у обвинувачення пропадає з кожною хвилиною. І з кожною хвилиною суд перетворюється на фарс, на абсурд. Суд перетворюється на якусь таку подію переслідування без події злочину. І, до речі, на вчорашньому судовому засіданні ми звертали увагу наших колег прокурорів, ми звертали увагу судді, що незакриття справи і продовження слухання цієї справи є злочином, формальним злочином. Продовження прокурором здійснювати обвинувачення, якщо прокурор не може артикулювати подію злочину, означає, що прокурор, не розуміючи подію злочину, переслідує особу гіпотетично, яка вчинила якийсь злочин, невідомо який. А з формальної точки зору це склад злочину, передбачений кримінальним законом. Я не хочу на цьому наголошувати, але фактично ми міняємось сторонами. Ми перетворюємось із сторони захисту на сторону обвинувачення», – сказав Сірий.

«Мушу абсолютно категорично сказати, що найгіршого стану в юридичній системі, ніж зараз (минулий рік і цей рік), в юридичній системі ще не було», – вважає адвокат Тимошенко.

«Але я мушу підкреслити, що наявність цього процесу сколихнула Україну. Україна звернула увагу на цю подію. Вона звернула увагу на несправедливість, яка чиниться, на несправедливе обвинувачення. І мені приємно констатувати, що, скажімо, бажання українців мати суд присяжних виросло в рази. Тобто українці розуміють, що система правосуддя несправедлива. Її треба змінювати, її треба реформувати. І єдиний ефективний шлях – запровадження суду присяжних. До речі, саме суду присяжних вимагали і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко. І я думаю, що ця вимога була абсолютно справедливою, конституційною і законною», – заявив в ефірі Радіо Свобода Микола Сірий, адвокат колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Повністю розмову з Миколою Сірим читайте в неділю вранці на сайті www.radiosvoboda.org
XS
SM
MD
LG