Доступність посилання

ТОП новини

Театр у суді може вилізти Януковичеві боком (європейська преса)


Прага – Західні видання вважають, що саме завдяки судовому процесові над нею один із лідерів української опозиції Юлія Тимошенко «знову у центрі уваги». Якщо результатом цього суду буде не в’язниця, зауважують деякі з оглядачів, то Тимошенко може стати значно небезпечнішим політичним опонентом Президента Віктора Януковича, аніж якби цього суду взагалі не було. Російські експерти пророкують, що українська влада хоче «порахувати» ресурси, що є у користуванні російського Чорноморського флоту, а потім шантажувати Росію. Більшість українців, як зауважують деякі газети в Європі, вважає Сталіна «великим вождем».

Лондонська «Індепендент» не виключає, що якраз у залі Печерського суду Києва «здохла перед цим Помаранчева революція отримує друге дихання». Автор матеріалу Олівер Пул порівнює суд над Юлією Тимошенко зі своєрідним продовження театральної комедії в стилі Гоголя і Чехова. У статті в британській газеті інформується про відомі деталі перебігу засідання суду над Тимошенко до кінця минулої п’ятниці, а також про прискіпливе стеження за цим процесом із боку Європейської комісії та Держдепартаменту США. Олівер Пул вважає також, що, незважаючи на «засудження українцями провалу лідерів Помаранчевої революції, які не виконали свої обіцянки», все ж Тимошенко має шанс саме завдяки судові над нею «учергове ставати постаттю національного масштабу». Автор статті в «Індепендент» також не виключає, що у разі уникнення в’язниці самою Тимошенко внаслідок цього суду в Києві «пан Янукович отримає значно небезпечнішого політичного опонента, аніж якби цієї драми в Печерському суді ніколи не було».

Московська газета «Ізвестія» вважає, що Віктор Янукович втілює мрію свого попередника Віктора Ющенка – інвентаризувати кримську власність, яка відійшла до Росії і, ймовірно, підвищити оренду за перебування в Севастополі російського Чорноморського флоту. Видання з Москви має на увазі розпорядження Кабінету Міністрів України про початок інвентаризації землі і нерухомості, що є у розпорядженні російського Чорноморського флоту, яку має здійснити до кінця липня Фонд держмайна. «Ізвестія» стверджують, що російські експерти, визнаючи необхідність цієї інвентаризації, все ж підозрюють українську сторону у бажанні отримати аргументи для підняття плати за базування флоту. Російський військовий аналітик Олександр Храмчихін каже російській газеті, що «інвентаризації – це не лише спосіб врегулювання наявного там безладу, але й разом з тим шанс для шантажу Росії».

Польська «Жечпосполіта» інформує про наслідки соціологічного опитування серед українців про роль Сталіна, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Газета з Варшави зауважує, що понад третина опитаних, до 40 відсотків, вважає Йосипа Сталіна «великим вождем». Трохи менше, близько 34 відсотків, заперечують це. А до 30 відсотків або ж не визначилися, або відмовилися відповідати. «Великим» вважають Сталіна переважно люди середнього і похилого віку зі сходу і півдня України. Незгода з такою величною характеристикою Сталіна панує в українців середнього і молодшого віку і переважно на заході та в центрі України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG