Доступність посилання

ТОП новини

Діденко заявив про катування умовами утримання


Ігор Діденко у суді (фото 2010 р.)
Ігор Діденко у суді (фото 2010 р.)

Київ – Підсудний у справі про газ «РосУкрЕнерго» Ігор Діденко заявив про нелюдські умови утримання та транспортування. Інші фігуранти справи підтримали його клопотання щодо поліпшення умов. Утім суд, після наполягань представників Генпрокуратури, відмежувався від вирішення цього питання.

Колишній перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко звернувся до суду з клопотанням про припинення знущань над ним. За його словами, умови конвоювання та утримання порушують норми міжнародного права та української Конституції.

«Металевими наручниками мені були завдані травми. Друга позиція: я оголошую про неприпустимість подальшого транспортування мене як у будинок суду так і підчас повернення до СІЗО у автомобілі, який повністю не відповідає нормам санітарної безпеки, у ньому повністю відсутня вентиляція. Далі: три години я перебував у приміщенні, яке, напевне, має десь 25 квадратних метрів, в якому перебували 4 ув’язнених і 12 міліціонерів. Приміщення не обладнане жодним вентиляційним пристроєм», – заявив Діденко.

Ув’язнених перевозять у «душогубках» – Макаренко

Клопотання Ігоря Діденка підтримали й інші підсудні у справі про газ «РосУкрЕнерго», зокрема, екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко, якого Печерський райсуд Києва 5 липня цього року звільнив з-під варти.

«Ми виїжджали, конвойовані, з Ігорем Діденком на різні слідчі дії 97 разів, в тому числі минулого літа і нинішнього літа. Деякі автомобілі, що нас перевозили, більше нагадували «душогубки» з Бухенвальду, ніж автомобілі для цивілізованого транспортування підсудних. Друге: я підтверджую те, що наручники інколи затягують більше, ніж на дві-три поділки на цих наручниках»,– наголосив Макаренко.

Утім, прокурор Юрій Романюк заперечив клопотання Ігоря Діденка. Сам суд відмежувався від вирішення питання. Відповідну ухвалу зачитала суддя Оксана Царевич.

«Заявлене клопотання задовольнити частково. Суд позбавлений можливості вирішити належним чином вказані клопотання. Всі доводи, вказані в усній заяві, будуть викладені шляхом направлення повідомлень до начальника київського СІЗО з проханням відреагувати належним чином, в тому числі будуть викладені вимоги шляхом направлення повідомлення до Державної судової адміністрації», – оголосила суддя.

Ситуація є типовою для України – правозахисник

В Україні порушуються права щонайменше 40 тисяч ув’язнених, каже правозахисник Євген Захаров.

«Є вже низка рішень Європейського суду з прав людини, який встановив порушення статті 3 і статі 5 Європейської конвенції саме тому, що ці порушення є у системі масові. Західні експерти це називають катуванням умовами утримання», – зазначив Захаров.

Наприкінці засідання Печерський суд задовольнив прохання захисту Ігоря Діденка і виділив в окреме провадження його справу. За словами адвоката Ігоря Степанова, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, декілька справ можуть бути об’єднані в разі, якщо підсудний по них проходить спільником з іншими підсудними або обвинувачується по кількох епізодах. За словами адвоката, тепер комп’ютерна система має визначити суддю, який вестиме справу, після чого розгляд продовжиться.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG