Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Кирило дозволив більше свободи Церкві в Україні?


Католикос-патріарх Грузії Ілія ІІ, патріарх Московський Кирило й Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир під час спільного молебню в Києві
Католикос-патріарх Грузії Ілія ІІ, патріарх Московський Кирило й Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир під час спільного молебню в Києві

Київ – Сьогодні патріарх Московський Кирило та патріарх Грузинський Ілія ІІ, які перебувають з візитом в Україні, взяли участь молебні в Києві на Володимирській гірці. Під час проповіді глава Російської церкви вкотре говорив про духовну єдність України та Росії. Сьогодні ж Патріарх Кирило очолив засідання синоду Російської православної церкви у Києві. Експерти вважають, що рішення синоду створюють можливості для досягнення більшої автономії Української православної церкви від Росії.

Зранку на Володимирській гірці у Києві було близько тисячі правоохоронців. Пагорб обгородили металевими щитами. Прочан, а їх було, за різними підрахунками, від 4 до 5 тисяч, пропускали у невеличкі проходи між ними.

Журналістів пускали лише за акредитацією. Коло підніжжя пам’ятника князю Київському Володимиру зібралося російське, грузинське духовенство та представники Української православної церкви (Московського патріархату). Богослужіння, приурочене до 1023-ї річниці хрещення Русі, очолив патріарх Кирило.

Патріарх Московський очолив молебень у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Московський патріарх збирає «землі Святої Русі»?

Під час проповіді глава Російської церкви вкотре заговорив про духовне об’єднання слов’янських народів довкола російського православ’я.

«Ми згадуємо про хрещення Русі на тому місці, де вознесений пам’ятник святому рівноапостольному князю Володимиру. Прийнявши православну віру, він спромігся на величезне духовне прозріння. Він спромігся створити величезну військову силу, якої боялися сусіди, про яку говорили, що вона здатна Волгу веслами розхлюпати і Дніпро шоломами випити. І Господь береже Україну, Білорусь, Росію та інші народи, в яких є присутність Святої Русі», ­– зазначав у проповіді Московський патріарх.

Кирило побажав Українській православній церкві благополуччя і «соборного єдиномислія». Не обійшлося без курйозів. Згадуючи князя Володимира, Кирило обмовився, назвавши його рівноапостольним князем Кирилом.

Більшість прочан не пустили до російського патріарха по благословення, і вони спостерігали за дійством, відділені огорожею.
Супротивники приїзду патріарха Московського Кирила мітингують біля будівлі Українського дому

Тим часом поруч, на Європейській площі, проти візиту російського духовного лідера протестували представники об’єднання «Свобода». Вони тримали в руках саморобні гасла «Геть московського попа!», освистували кортеж патріарха Кирила, і звинувачували його в усіх смертних гріхах, які засуджує християнство.

Синод РПЦ дає українській церкві певну автономію – експерти

Сьогодні ж патріарх Кирило очолив засідання Синоду Російської православної церкви у Києві. Порушували на ньому і питання українського церковного життя. Зокрема, синод не заперечував проти рішень нещодавнього помісного собору УПЦ, розповів Радіо Свобода протоієрей Георгій Коваленко.
Протоієрей Георгій Коваленко

«Синод заслухав доповідь митрополита Київського Володимира, взяв її до уваги, подякував йому за плідну роботу. На синоді прийняли до уваги і створення в Українській православній церкві спеціальної комісії, яка вирішуватиме статутні і юридичні питання, змінюватиме статут церкви відповідно до канону і юридичних норм, а також погодилися, щоб були враховані всі пропозиції, озвучені на соборі УПЦ», – повідомив він.

Раніше релігієзнавці та аналітики, з якими спілкувалося Радіо Свобода, звертали увагу, що на соборі УПЦ порушувалося питання про більшу автономію православної церкви в Україні від Москви. Кроком до автономії вони називали, зокрема, пропозиції про створення статутної комісії та посади місцеблюстителя, який має замітити Київського митрополита, якщо той захворіє чи помре.

Візит Московського патріарха та засідання Синоду РПЦ під його головуванням не принесуть якихось змін в напрямку посилення впливу російського центру УПЦ, вважає релігієзнавець Андрій Юраш. Він пояснює це тим, що лідери російського православ’я не хочуть якимось необережним рухом дестабілізувати ситуацію у підпорядкованій їм Українській православній церкві.

«Вони бояться, оскільки, виявляється, радикально налаштовані групи є навіть у такій стабільній та відданій Москві церкві, як УПЦ (МП). Це показав, зокрема, її останній помісний собор. Різні групи в Українській православній церкві по-різному позиціонують себе відносно центру. Їхні опоненти, щоб вислужитися перед Москвою, звинувачують їх у тяжінні до автокефалії. Сьогоднішнє звернення патріарха Московського Кирила до митрополита Київського Володимира на Володимирській гірці показує, що він поки не планує жодним чином впливати на його нинішній статус», – каже релігієзнавець.

Експерт відзначає, що нічого нового не містить і проповідь патріарха Кирила після богослужіння на честь хрещення Русі, де він вкотре закликав слов’янські народи єднатися довкола Москви як духовного центру. Загалом експерти сумніваються, що такі візити Московського патріарха суттєво вплинуть на збільшення популярності російського православ’я в Україні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG