Доступність посилання

ТОП новини

До Києва повернувся радянський агітплакат


Євгенія Олійник Київ – У Києві відкрили виставку радянських агітаційних плакатів. Роботи презентували у київській галереї «Мистець» художники Євген і Клавдія Кудряшови та їхній онук Антон. Це вперше за багато років, коли в одному залі зібрані соціальні та політичні плакати кінця минулого сторіччя.

Євген та Клавдія Кудряшови – останні представники школи радянського плаката. Їхня творчість охоплює період у півстоліття, а в доробку вони мають понад 600 робіт. Близько сотні з них нині представлено у галереї. Тематика плакатів найрізноманітніша.

Євген Кудряшов, працюючи у жанрі сатири, гостро висвітлював теми бюрократії та культу партії, приділяє багато уваги темам екології та боротьби зі шкідливими звичками.

«Це дуже близька мені тема, адже, щоб з ворогом боротися, потрібно знати його в обличчя. От я і ознайомився, і боротьбу з алкоголем вів фактично», – жартує художник про свої антиалкогольні агітплакати.

Схожі проблеми зачіпають і нові роботи, створені Євгеном Кудряшовим у співавторстві з його онуком Антоном. Саме за ініціативи та фінансування останнього було організовано виставку.

Співпраця двох поколінь художників могла б відродити школу плакатного мистецтва в Україні. «Сьогодні у суспільстві не стало менше проблем. Бюрократія, корупція – все це актуально. Тому ми маємо акцентувати на цьому увагу», – вважає Антон.

Про плакат сьогодні

Однак Антон визнає занепад плакату у сучасному житті: «Зараз існує лише рекламний плакат. Хороший соціальний та політичний плакат ми, практично, не бачимо».

Цю думку поділяє соціальний психолог Олег Покальчук: «Вуличний плакат сьогодні – це, звісно, певна архаїка й існує лише тому, що на цьому роблять добрі гроші ті, хто його виготовляє. Радянська агітація апелювала до стереотипу «Добре було б, якби…». Наприклад, ідея «нової радянської людини»: дивись на себе на плакаті, який ти красивий, все красиве, і буде тобі щастя».

Сьогодні, каже він, цю роль перебрав на себе інтернет: «Функцію плакату виконують різні банери, меми. Плакат завжди драматичний, і це його характерна ознака. Це має певний сенс в умовах війни чи революції. Нині ж плакат є швидше засобом іронії».

Мистецтво «розтину суспільних вад»

Ольга Доманська, друг сім’ї та одна з організаторів виставки, захоплено розповідає про роботу подружжя. Ольга каже, що за радянських часів деякі плакати Євгена Кудряшова без проблем проходили потрібні інстанції лише тому, що там не розуміли закладеної у них іронії. Так одну серію плакатів пустили в друк, і лише через кілька тижнів через цензуру вилучили з магазинів та спалили.

Євген Кудряшов називає плакат «розтином суспільних вад». Сьогодні він продовжує працювати в цьому жанрі.

Його дружина Клавдія реставрує плакати та пише натюрморти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG