Доступність посилання

ТОП новини

Дві аварії на українських шахтах. Є численні жертви


Київ – 29 липня на українських шахтах сталися відразу дві аварії, у результаті яких є численні людські жертви. Зокрема, вночі стався вибух на шахті «Суходільська-Східна» в Луганській області. А вранці в місті Макіївка Донецької області, на шахті імені Бажанова, сталося обвалення копра – надшахтної споруди, в якій розміщуються шахтні підйомні установки.

Вночі, 29 липня, о 1:57, на шахті «Суходільська-Східна» в Луганській області стався вибух на горизонті 915 метрів. Про це повідомив сайт Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України.

Станом на 13:00 відомо про загибель 17 гірників, двоє з опіками та травмами різних ступенів важкості госпіталізовані. Всього на аварійній ділянці працювало 28 гірників. Доля дев’яти з них залишається невідомою.

До пошуково-рятувальних робіт залучені 11 відділень Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Причина вибуху встановлюється. Однак за попередніми даними, найімовірніше, йдеться про вибух метану.

На місці аварії працюють робоча група на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком та оперативна група Головного управління МНС в Луганській області.

Це не перший випадок численних людських жертв на шахті «Суходільська-Східна». 2000 року внаслідок вибуху метану тут загинули 80 гірників.

Водночас, як повідомляє прес-служба МНС України, сьогодні о 9.40 на поверхні шахти імені Бажанова в Макіївці Донецької області стався обвал копра – надшахтної споруди, в якій розміщуються шахтні підйомні установки для підйому-спуску людей та вантажу. Висота копра – 65 метрів.

За інформацією на 18:15, чотири людини загинули, ще четверо потерпіли.

У час аварії в зруйнованій наземній частині шахти перебували, за попередньою інформацією, 15 осіб. Доля семи ще не відома.

Повідомляється, що 538 гірників самостійно резервними стволами вийшли на поверхню.

На місці аварії працюють три відділення Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості та оперативна група ГУ МНС України в Донецькій області.

Прокуратура порушила кримінальну справу

За фактом трагедії на шахті «Суходільська-Східна» прокуратура порушила кримінальну справу за статтею «порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах службовими особами, які зобов’язані їх дотримувати, що спричинило загибель людей».

Нині на місці трагедії працює урядова комісія, яка має з’ясувати обставини та причини аварії на шахті. Також тривають пошуково-рятувальні роботи.

Водночас в об’єднанні «Краснодонвугілля», до якого входить шахта «Суходільська-Східна», повідомили, що родина кожного загиблого гірника одержить по 1 мільйону гривень матеріальної допомоги.

Шахту «Суходільська-Східна» називають однією із найбільш небезпечних у Донецькому вугільному басейні у зв’язку з підвищеною небезпекою раптових викидів вугілля і газу. 9 червня 1992 року у результаті вибуху метану і вугільного пилу на шахті загинули 63 людини. Крім того, 13 серпня 2006 року на шахті стався вибух, вісім шахтарів загинули, п’ять були поранені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG