Доступність посилання

ТОП новини

Українські вчені захищатимуть довкілля спільно з французами


Київ – Французькі вчені приїхали до Києва, щоб обговорити умови співпраці з українськими колегами. Науковці планують разом працювати над дослідженням та захистом навколишнього середовища. В Україні є висококваліфіковані фахівці, треба нарешті об’єднати зусилля та сконцентруватися на дослідженнях, необхідних усім європейським країнам, запевняють французькі науковці. Разом із іноземними колегами українські вчені планують взяти участь у конкурсах від Євросоюзу і отримати кошти на дослідження, зазначають організатори.

Французькі вчені працюватимуть разом із українцями над захистом навколишнього середовища. Сьогодні українські і французькі науковці цієї галузі зустрілися вперше, щоб обговорити напрями і умови співпраці. Запропоновані проекти матимуть практичне значення, їх може використовувати бізнес та влада, стверджує тематичний експерт проекту Сергій Герасимчук.

«Ми хочемо об’єднати роботу французьких, українських та інших європейських колективів, щоб зробити цю роботу більш ефективною. Наша мета – вибрати форму й метод для того, щоб створити систему контролю за забрудненням навколишнього середовища СО2, метаном на іншими газами», – зазначає експерт.

Науковці планують використовувати у своїй роботі й космічні технології. Апарати фотографуватимуть Землю з космосу та відправлятимуть знімки вченим. «Неземні» технології допоможуть детально аналізувати навколишнє середовище і пропонувати конкретне рішення проблеми, запевняє Герасимчук.

Французька сторона зацікавлена у співпраці з українцями. Ця зустріч – перший крок до створення консорціуму між українськими і французькими колективами, зазначив консультант у галузі космічних досліджень Мішель ле Шуетар.

«Ми шукаємо потенційних партнерів. Це ще не час, щоб ухвалювати конкретні рішення, але перші кроки до співпраці вже зроблені. В Україні є компетентні науковці у сфері космічних досліджень, і ми хочемо працювати разом. Це допоможе досягти кращого результату», – сказав французький консультант.

Євросоюз зацікавлений у спільних дослідженнях

Один із напрямків можливої співпраці – визначення концентрації парникових газів та прогнозування зміни клімату за допомогою цих даних.

Французький науковець Жан Даніель Парі стверджує, що Євросоюз цікавиться такими дослідженнями.

«Зараз політики усвідомили, що питання зміни клімату, зокрема й викидів парникових газів, стало дуже важливим. Науковці зараз мають разом шукати вирішення проблеми, як можна зменшити кількість шкідливих викидів та як можна допомогти людям. Зараз і у Франції, і в Україні працюють декілька груп науковців, які йдуть різними шляхами. Сьогодні ми намагаємось узгодити наші методики», – розповів він.

До роботи будуть залучені тільки найкращі науковці – організатори

Українські організації вже мають досвід співпраці з Євросоюзом. До 2009 року ЄС вже надав близько восьми мільйонів євро на дослідження навколишнього середовища та космосу, згадують організатори.

Участь у цьому проекті не буде масовою, у ньому залучені лише найкращі наукові колективи, зазначив керівник проекту Олександр Баковський.

«Це програма не для всіх. Ми працюємо лише з тими, хто має потенціал і хто готовий співпрацювати з європейськими партнерами. Сьогодні у програмі бере участь близько 100 науковців. Найближчим часом очікуємо, що нас вже буде 150. Звісно, це зовсім невелика кількість», – каже керівник проекту.

Як тільки українські та французькі науковці узгодять умови співробітництва, новостворений консорціум візьме участь в основній програмі Євросоюзу з фінансування наукових досліджень, так званій Сьомій рамковій програмі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG