Доступність посилання

ТОП новини

США: дефолту вдалося уникнути


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах законодавцям у Конгресі вдалося дійти компромісного рішення, щоб дати змогу адміністрації Білого дому уникнути дефолту. Як заявив президент Барак Обама, лідери обох палат Конгресу погодилися дозволити урядові підняти стелю державної заборгованості.

Двічі відкладали із цього приводу голосування в Сенаті. На етапі процедурного питання голоси розділилися 50 на 49, чого було недосить для остаточного голосування. Тож сенатор Геррі Рід, лідер демократичної більшості Сенату, відклав голосування, спочатку призначене ним на першу годину вихідного дня, і сказав, що потрібні додаткові переговори, тому в неділю голосування не буде.

Рід вкотре закликав демократів і республіканців до взаємних поступок. Він сказав, цитуючи класика ділових порад Дейла Карнеґі: «Я вважаю, що сильні люди знають, коли треба йти на компроміс, і будь-якими (менш важливими) принципами можна поступатись заради більш важливих принципів».

Рід мав на увазі насамперед своїх однопартійців-демократів, які протестували проти поступок республіканцям, котрі вимагають рішучого скорочення урядових видатків і відмови від нових податків.

Законопроект винесли на загальносенатський форум. Лідер демократів Геррі Рід і республіканський лідер у Сенаті Мітч МакКоннелл запевнили світ, і насамперед азійські фінансові ринки, що Америка не допустить дефолту.

Між тим, увечері в неділю Білий дім і республіканські лідери домовилися щодо нового законопректу.

Заява Обами

Пізно увечері президент Барак Обама зробив із цього приводу спеціальну заяву.

«Вельми важливе голосування проведуть члени Конгресу, але я хочу повідомити, що лідери обох палат Конгресу сягнули домовленості, яка має скоротити дефіцит платіжного балансу і уникнути дефолту. Перша частина домовленості скоротить видатки на один трильйон доларів упродовж 10 років. У підсумку рівень внутрішніх видатків буде найнижчим від часів, коли президентом був Дуайт Ейзенхауер», – сказав Обама.

Голосування відбудеться за день до критичної дати 2 серпня – останнього можливого терміну, коли ще можна уникнути дефолту, піднявши межу урядової заборгованості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG