Доступність посилання

ТОП новини

Реджеп Ердоган розпочав оновлення верхів збройних сил Туреччини


Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган на щорічному засіданні Вищої військової ради в Анкарі, 1 серпня 2011 року
Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган на щорічному засіданні Вищої військової ради в Анкарі, 1 серпня 2011 року

Прага – Турецькі політичні та військові керівники продовжили у вівторок, розпочаті у понеділок, 4-денні консультації під керівництвом прем’єр-міністра Реджепа Ердогана. Йдеться про призначення нових керівників збройних сил країни. Потреба в цьому з’явилася після того, як минулого тижня начальник Генштабу і троє командуючих родами військ пішли у відставку на знак протесту проти арештів сотень офіцерів, котрих влада звинуватила у підготовці антидержавної змови.

Своїми відставками генералітет Туреччини висловив протест проти антиармійської політики, котру, за словами військових, розв’язала правляча Партія справедливості та розвитку. Спостерігачі констатують, що тепер в Туреччині не залишилося сил, котрі здатні заважати прем’єру Реджепу Ердогану проводити його «помірно-ісламську політику». До нього армія Туреччини традиційно вважалася опорою світських цінностей.

Начальник Генштабу Туреччини Ишик Кошанер заявив, що він не в силах захистити своїх підлеглих – 250 заарештованих офіцерів, генералів, адміралів, котрих звинувачують в антидержавній змові. Ще у 2007 році прем’єр Реджеп Ердоган заявив про розкриття змови, яку нібито готувала націоналістична організація «Ергенекон». Трьома роками пізніше була нібито «розкрита» ще одна змова. Поліція заявила, що у 2003 році армія готувала відсторонення від влади цивільних і введення військового стану.

Влада Туреччини заявляє про реформи на вимогу Євросоюзу

Тепер же хвиля арештів стосується і понад 170 діючих вищих чинів армії Туреччини. Опозиція і армійські кола стверджують, що ця справа є фальсифікацією прихильників режиму Реджепа Ердогана. Вони кажуть, що Партія справедливості та розвитку прагне змінити світський характер Турецької Республіки , взяти курс на її поступову ісламізацію. З часів Мустафи Кемаля Ататюрка армія в Туреччині є гарантом світського характеру держави. Маючи такі повноваження, армія постійно втручалася у політичне життя, відсторонюючи від влади нібито «неблагодійні», на її думку, уряди.

Реджеп Ердоган визнає, що вирішив «зламати» таку практику за допомогою конституційної реформи і пояснює це не нібито ісламізацією, як заявляють військові та опозиція, а вимогами демократичних реформ з боку Євросоюзу, куди прагне вступити Анкара.

Так експерт з питань Євросоюзу з турецького університету Бахчешеґір Дженгіз Актар сказав Радіо Свобода, що наміри прем’єра Ердогана тут відповідають демократичним реформам в країні. «Це позитивний процес. У нормальних країнах армія є частиною державного апарату і вона підкоряється владі. А в Туреччині до сьогодні армія була державою в державі, сама призначала своє керівництво. Збройні сили у минулому кілька разів здійснювали державні перевороти. Все це відійшло вже у історію. Армія сьогодні повинна підкорятися урядові обраному народом».

Президент Туреччини Абдуллах Ґюль відкинув твердження про кризу влади в державі та заявив, що «події ці можна назвати безпрецедентними, але ні про який вакуум влади в країні не йдеться».

Чимало експертів кажуть, що ніякої змови насправді не було і характеризують арешти спробою прем’єра Ердогана ослабити традиційно сильні в державі позиції військових.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG