Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку підпалили квартиру журналіста


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Сергій Вендін

Донецьк – Донецька влада обіцяє ретельно розслідувати напад на квартиру журналіста Олексія Мацуки. У неділю вдень невідомі підпалили вхідні двері до його помешкання. Палії залишили біля дверей похоронний вінок «Олексію Віталійовичу від скорботних друзів і подруг» і підперли двері важкими мішками з цементом, щоб ніхто не міг покинути палаюче приміщення. Мацука не постраждав, бо в той час його не було вдома.

Інтернет газета «Новини Донбасу», головним редактором якої є Олексій Мацука, вважається на Донеччині опозиційним до влади виданням. Протягом цього року на сторінках видання можна побачити серію публікацій про життя обласних чиновників, зокрема, про їхні маєтки і маєтки їхніх родин.

«Хто повірить, що мер Донецька живе на зарплату у 8 тисяч гривень? Хто повірить, що 23-літній син керівника Донецької області купив на свої зароблені гроші особняк у центрі міста? Хто повірить, що секретар міськради чесно заробив свої мільйони?» – запитує Мацука у своєму блозі 28 липня, за кілька днів до того, як двері його квартири підпалили. І це лише кілька героїв публікацій.

У коментарі для Радіо Свобода Олексій Мацука не назвав конкретних прізвищ можливих замовників підпалу, але висловив упевненість, що саме можновладці причетні до цієї справи. Журналіст вимагає додаткового захисту у правоохоронних органів.

«Вони зараз вирішують, чи надавати мені охорону на ніч. Я написав відповідні заяви і попросив надати мені охорону, але поки що не відомо, чи дадуть її мені. Вони вважають, що я маю недостатньо високу посаду і я не та людина, щоб мати охорону. У мене є прямі погрози моєму життю», – зауважує він.

Журналістові обіцяють надати допомогу

У першу ніч після підпалу дверей квартири Олексій Мацука охорону отримав, але він просить захисту міліції на весь час слідства. Донецькі правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею «Хуліганство». Втім, деякі журналісти не згодні з версією правоохоронців.

«Такі спроби важко згадати за останні 10 років. Олексій багато писав про місцевих високопосадовців, про їхні статки великі. Комусь це не сподобалося. Міліція вважає, що це хуліганство, ми вважаємо – це переслідування за професійною діяльністю», – говорить редактор інтернет-порталу «Донецькі вісті» Кирило Сазонов.

Один із донецьких журналістів, який не захотів, щоб його ім’я оприлюднювали, вважає, що резонансна новина – це самопіар з боку Олексія Мацуки, з метою привернути увагу до інтернет-видання, яке він редагує.

Тим часом підтримати Олексія вирішили в донецькому осередку Спілки журналістів України. Його голова Олександр Бриж зазначив: «Хоча він не є членом Спілки журналістів України, але ми, як правило, захищаємо морально й іншими методами всіх співробітників ЗМІ, на яких здійснюється тиск та інші напади. Ми вважаємо, що Мацука потребує захисту нашої Спілки. І цей захист ми висловили у зверненні до правоохоронних органів із проханням всебічно та об’єктивно розглянути цю справу, встановити винуватих і покарати їх».

Також закликають владу провести швидке і повне розслідування підпалу квартири донецького журналіста і надати йому охорону Громадський рух «Стоп цензурі!» та міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів». Із подібним закликом виступив і донецький міський голова Олександр Лук’янченко. У понеділок на апаратній нараді він дав доручення начальнику міської міліції провести ретельне розслідування у справі підпалу квартири головного редактора інтернет-видання «Новини Донбасу».

«Міліція повинна ретельно розібратися з цією справою, розглянути всі можливі версії і виявити винних», – цитує слова Олександра Лук’янченка його прес-служба.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG