Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США зробив крок від дефолту


Президент Обама отримав можливість вести передвиборчу кампанію без фінансових потрясінь
Президент Обама отримав можливість вести передвиборчу кампанію без фінансових потрясінь

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Палата представників Конгресу схвалила домовленість, досягнуту на переговорах між Білим домом і лідерами двох партій на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. Голосування у Палаті представників відбулося буквально в останні години перед критичною датою загрози дефолту. Уряд отримав згоду законодавців на підняття стелі державної заборгованості. Попереду ще голосування у Сенаті, але вважають, що подолано чільний бар’єр і уряд відтак має реальні шанси уникнути дефолту.

Досягнута домовленість, за яку проголосувала Палата представників, передбачає урізання урядових видатків на 2,4 трильйона доларів упродовж 10 років у два етапи. Причому урядові дозволяється позичати додаткові гроші до кінця 2013-го року. Цей пункт, як вважають, дає президентові Бараку Обамі змогу спокійно вести наступного року кампанію за своє переобрання на другий термін у Білому домі.

Але урядові доведеться скорочувати всі видатки, включно з такими «священними коровами» як бюджет Пентагону і медичне страхування для незаможних. Адже основна вимога така: уряд витрачав лише ті кошти, які він їх посідає, і не більше. Ця вимога була однією з ключових від республіканців. Вони повторюють крилату фразу президента Рональда Рейгана, який називав уряд «твариною, яка здатна проковтнути все, що їй згодовують», тому треба тримати цю тварину на голодному пайку.

Комісія, що має завдання скорочувати видатки уряду

У Вашингтоні домовилися також, що буде створено спеціальну комісію. Як зазначив президент Обама: «Ця двопартійна комісія має звітувати про шляхи подальшого скорочення бюджетного дефіциту з тим, щоб увесь Конгрес проголосував «за» чи «проти». На цьому етапі все підлягатиме переглядові. Для того, щоб ми всі були відповідальними за проведення цих реформ, скорочення, проти яких виступають обидві партії, набудуть чинності, якщо ми нічого не зробимо».

Погоджений план закликає Палату представників і Сенат до кінця поточного року ухвалити поправку до Конституції, яка зобов’язувала б уряд укладати збалансований бюджет, щоб видатки не перевищували прибутків. Одначе, на думку конституційних експертів, навряд чи така поправка збере необхідні дві третини голосів в Сенаті чи у Палаті представників. Тим не менше, включення цього пункту до статей домовленості дозволило консервативним законодавцям голосувати за досягнуті домовленості у справі недопущення дефолту зі спокійним сумлінням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG