Доступність посилання

ТОП новини

Діти у Киргизстані страждають від недоїдання


Прага – Недоїдання серед дітей стало однією з найбільших соціальних та медичних бід Киргизстану. Майже чверть дітей у віці до п’яти років помирає через брак відповідного харчування. Традиційно великі родини не можуть прогодувати дітей через фінансову кризу. А брак освіти, гігієни та медичної допомоги довершують сумну картину.

Мати дев’ятьох дітей Чинтар Мамтбекова, говорить, що не знає, як їх прогодувати: «Дуже важко. Лише подивіться, скільки коштує кілограм м’яса. Родини з малими дітьми, як наша, не можуть регулярно їсти м’ясо. У нашій їжі бракує вітамінів. Ми їмо в основному макарони і рис. Ми їмо те, що можемо знайти».

Недоїдання є настільки гострою проблемою в Киргизстані, що за даними спільного дослідження ЮНІСЕФ та Світового Банку, воно є причиною смерті майже чверті дітей у віці до п’яти років. Також недоїдання є причиною відставання дітей у фізичному та розумовому розвитку. За статистикою, у близько 14% дітей спостерігається уповільнення росту, у трьох провінціях ця цифра становить 20%. Найбільше від недоїдання страждають сільські діти.

І хоча підняти суттєво рівень життя – це довготермінове завдання, зробити деякі значущі зміни для здоров’я нації можна уже сьогодні, вважають міжнародні фахівці.

Фахівець з питань охорони здоров’я Світового Банку Тамер Рабі говорить, що однією з найбільших проблем недоїдання є брак йоду в їжі дітей та майбутніх матерів. У зв’язку з цим Світовий Банк радить уряду додавати йод до солі.

«Брак йоду є серед головних причин уповільнення розумового розвитку, яким можна запобігти. Це особливо важливо на ранніх термінах вагітності та в ранньому дитинстві. Воно дається взнаки все життя, визначає розумові здібності дитини і дорослої людини, її спроможність до розумової праці, і як наслідок до отримання освіти і кращої роботи. Урешті-решт, це знижує потенціал всієї країни».

За даними Світового банку, економіка Киргизстану втрачає щорічно 32 мільйони доларів через проблеми, пов’язані з недоїданням дітей.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG