Доступність посилання

ТОП новини

Головна ставка Гітлера притягує туристів наче магніт


Один із найбільших бункерів ставки Гітлера «Вовче лігво»
Один із найбільших бункерів ставки Гітлера «Вовче лігво»

Варшава – Із усього світу приїжджають до Польщі туристи, щоб побачити головну ставку Гітлера «Вовче лігво». У колишній Східній Пруссії, серед боліт та озер, збереглися велетенські бетонні споруди, звідки Гітлер керував світовою війною. Потік туристів до «Вовчого лігва» забезпечує місцеве населення роботою.

Щороку «Вовче лігво» відвідує 250 тисяч туристів. Головна ставка Гітлера займає понад дві сотні гектарів на якій розміщено 80 бункерів. Частина з цих потужних бетонних споруд добре збереглася. Тепер у цих приміщеннях – стенди з фотоматеріалами, які розповідають про історію цього пекельного місця.

Деякі бункери пристосовані для потреб туристів. Любителі екстремального відпочинку зупиняються в готелі, який у часи Гітлера був казармою для його охоронців. В іншому бункері, обладнаному під ресторан, можна пообідати.

Вабить незвичайна історія

Що ж приваблює сюди туристів? «Передусім – історія», – каже Лукаш Лєвчук, один із керівників цього незвичайного туристичного об’єкту. «Тут, у «Вовчому лігві», влада Третього Рейху ухвалювала рішення щодо цілого Східного фронту, тобто про операцію «Барбаросса» – про напад Третього Рейху на Радянський Союз, тут відбувалися головні військові наради, тут йшлося про створення концентраційних таборів», – пояснює він.

Туристів цікавить той факт, каже Лєвчук, що у «Вовчому лігві» відбувся замах на Гітлера. На місці невдалого замаху встановлено пам’ятний знак.

Екскурсовод Ян Островський додає, що «Вовче лігво» – це своєрідне місто, оточене трьома пущами. Воно лежить серед озер, неначе на острові. Цю неприступну фортецю гітлерівці спорудили перед нападом на СРСР. Гітлер сподівався провести тут три місяці – до зайняття німецькою армією Москви. Та його плани не збулися, війна затягувалася, тож «Вовче лігво» постійно розбудовували й вдосконалювали.

«Це ставка, яку Гітлер вважав найбільш безпечною, найбільш комфортною, оскільки вона розташована в лісі, у надійному сховку – між озерами та болотами, – розповідає Островський. – Саме у цій ставці Гітлер перебував найдовше – він провів тут 857 днів».

Не зруйнували і не жалкують

Як зазначає Ян Островський, відразу після війни напівзруйноване «Вовче лігво», як і інші ставки Гітлера, хотіли зрівняти з землею. Проте, це виявилося неможливим. «Ця ставка була настільки замінованою, що до неї неможливо було підійти. Сапери розміновували її впродовж десяти років, аж до 1955 року. Та з кожним роком бажання знищити це місце зменшувалося, тож «Вовче лігво» збереглося», – розповів екскурсовод.

Парадоксально, що «Вовче лігво», яке в роки війни принесло людству стільки страждань, сьогодні фактично годує навколишнє населення. Залишки головної ставки Гітлера – це справжній магніт для туристів. Місцеві жителі завдяки цьому потокові спраглих вражень прибульців розвинули готельний бізнес, заснували агротуристичні господарства. Завдяки туристам у цьому позбавленому промисловості регіоні є робота у торгівлі та в сфері послуг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG