Доступність посилання

ТОП новини

Житло для молоді – через 400 тисяч років – експерт


Київ – Нову схему забезпечення молодих сімей житлом напрацювали у парламентській фракції Партії регіонів. Вже до кінця року обіцяють ухвалити закон, що дозволить за 10-15 років вирішити цю проблему. Утім, експерти відзначають, що ініціатива може перетворитися на чергову корупційну схему розподілу коштів та житла, як це вже було із попередніми подібними програмами.

Відмовитися від помешкання, придбаного за кошти пільгового кредиту, вирішила мешканка Кіровограда Наталя Зубкова. Вона розповіла Радіо Свобода, що отримати позику за державною програмою забезпечення житлом молодих сімей вдалося лише завдяки тому, що її чоловік працював в обласному виборчому штабі одного з кандидатів у президенти, тому мав зв’язки серед місцевих політиків та чиновників.

«Кредит отримували за допомоги знайомого з виборчого штабу, який допоміг не лише оформити документи, а й вийти на потрібних людей. Ми користувалися тим кредитом не довго, оскільки вирішили його погасити достроково. Держава постійно затримувала виплати. Частину відсотків за кредитом виплачували ми самі, а частину держава, але з постійними затримками. Зрештою продали квартиру й закрили кредит. Тепер я подібним програмам не довіряю і вважаю, що краще розраховувати виключно на свої сили, аніж на допомогу чию б то не було», – розповіла Зубкова.

Нова програма – старі проблеми

На початку наступної сесії Верховної Ради буде ухвалений законопроект «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом», поділився планами депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук. За його словами, він міститиме норми, що нададуть громадськості можливість контролювати процеси пільгового житлового кредитування молоді.

Для успішного просування програми із забезпечення молоді житлом, хоча б на рівні 10 відсотків від потреби на рік, знадобляться сотні мільйонів гривень, відповів на запитання Радіо Свобода голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

«Ми, безумовно, маємо надію на економічне зростання. Ми приречені. Інакше не може бути – держава повинна розвиватися. Що ж до корупції – це філософське питання», – вважає Рисухін.

Щоб вирішити проблему, достатньо виконувати чинні закони – експерт

Держава має вирішувати не проблему забезпечення житлом молоді, а дбати про оновлення та розширення житлового фонду для всіх громадян, не зважаючи на вік, вважає представник громадської організації із захисту майнових прав громадян Олексій Дем’янчук.

«Щоб вирішити це питання потрібно скасувати усі пільги. Ми маємо рівні права. Друге питання: під забудову кожен має отримати 10 соток. Сьогодні людям це не надають – земля вкрадена. Крім того, хто буде забудовником? Якщо влада – будуть крадіжки. Потім молодь чекатиме 400 тисяч років», – зазначив Дем’янчук.

Олексій Дем’янчук каже, що такий невтішний прогноз він зробив виходячи зі слів Леоніда Рисухіна, який повідомив, що на вирішення житлових проблем молоді у нинішньому році держава виділила 37 мільйонів гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG