Доступність посилання

ТОП новини

Петриківському розпису загрожує зникнення


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині знищили фабрику декоративного розпису «Дружба», де упродовж півстоліття виготовляли розписані вручну вжиткові речі і експортували їх до десятків країн світу. Невідомі демонтували металеві верстати та преси фабрики. Міліція запевняє: це зробив сам власник підприємства, яке останні кілька років було у приватних руках. Колишні працівники фабрики, котрі сподівались на майбутній розквіт, вражені масштабами руйнувань. Між тим влада запевняє: петриківському розпису зараз нічого не загрожує.

Тарілки, ложки, стільнички, скарбнички і навіть скрині. Кілька десятиліть тому продукцію фабрики декоративного розпису «Дружба» знали далеко за межами України. За радянських часів на підприємстві працювало півтисячі людей. А втім, у ринкових умовах фабрика почала пасти задніх. 2001 року її приватизували. Місцеві мешканці розповідають: в останні кілька років діяв лише пресовий цех, два роки тому за борги в приміщенні відрізали електроенергію і виробництво взагалі зупинилось. Але працівники все ж сподівались на відродження підприємства, каже місцевий мешканець Максим Голосний.

«Це потужне підприємство, яке за умови грамотного підходу і правильного підбору персоналу могло приносити великі фінансові вливання в район. Зараз район дотаційний, і таке підприємство втрачене назавжди», – зазначив Максим Голосний.

Розписані тарілки з тирси вже нікому не потрібні

Після того, як у цеху невідомі вирізали на металобрухт усі 14 залізних пресів, надії на відновлення фабрики розтанули. Петриківська міліція зараз шукає винних. А втім, кримінальну справу поки не порушували, адже заяв від власників фабрики – столичного концерну «Укрхудожпром» – поки не надходило. У правоохоронців є підозра, що обладнання знищене не без згоди власника. Між тим телефони концерну «глухі».

Місцева ж влада запевняє: знищення фабрики ніяк не вплине на існування самого петриківського розпису. Голова райдержадміністрації Володимир Муха зазначає: у пресовому цеху було тільки застаріле обладнання, та й форми, які там виготовляли, – із тирси і вже давно не користуються попитом. Зараз художники беруть для своїх витворів винятково чисте дерево: липу, вільху, березу.

«На території селища Петриківка розташована будівля промислового призначення, яка належить приватним особам. І ніякогостосунку до петриківського промислу дана споруда не має», – запевнив голова Петриківської райдержадміністрації.

Справа не в фабриці, а в байдужості держави

Представники районної влади заспокоюють: знищена фабрика давно не була осередком петриківського розпису. Сувенірну продукцію у Петриківці, кажуть в райдержадміністрації, зараз є кому виготовляти – це 200 майстрів-«надомників» та 40 художників, об’єднаних у центр «Петриківка».

Проте голова правління цього центру Андрій Пікуш не поділяє оптимізму влади. Як зазначив пан Пікуш в інтерв’ю Радіо Свобода, справа навіть не в розкраданні однієї фабрики розпису, а в постійному ігноруванні державою народного мистецтва.

«Стан галузі декоративно-художніх промислів на критичній межі виживання. І це тягнеться останні 20 років. Закон «Про народні художні промисли», ухвалений у 2001 році, сам по собі хороший, але чиновники зробили так, що цей закон залишився декларацією. Всі ці роки він не виконувався, жодна копійка не виділялась, тільки у деяких областях були затверджені місцеві програми і коштом місцевих бюджетів були здійснені окремі справи: хто музейчик зробив, хто спілку майстрів допоміг організувати. Але це обмаль, а в межах України – ніщо. Тобто, справа не в одній фабриці, бо таких фабрик в «Укрхудожпромі» було тридцять!» – каже Андрій Пікуш.

Поки міліція встановлює суму збитків, завданих фабриці руками вандалів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG