Доступність посилання

ТОП новини

Чи є тель-авівська прописка Черновецького підставою для перевиборів?


Мер Києва Леонід Черновецький
Мер Києва Леонід Черновецький

Київ – Фракція «БЮТ-«Батьківщина» у Київраді вимагає перевірити інформацію про подвійне громадянство мера Києва Леоніда Черновецького і в разі її підтвердження вимагає усунути його з посади і призначити дострокові вибори. На думку політичних експертів, дострокові вибори мера столиці можуть мати велике політичне значення для всієї України. Між тим, правники зазначають, що питання про подвійне громадянство законодавчо не врегульовано настільки, щоб навіть підтверджена інформація про подвійне громадянство стала приводом для дострокових виборів мера.

За даними ізраїльського видання ІzRus, мер Києва Леонід Черновецький та його дружина Аліна Айвазова отримали ізраїльське громадянство ще 1994 року. Він прописаний у Тель-Авіві. В інтерв’ю «Українським новинам» прес-секретар Міністерства абсорбції Ізраїлю Сабіна Хаддад заявила про неможливість надання інформації про можливу наявність у Леоніда Черновецького громадянства цієї країни. За її словами, така інформація може бути надана лише зі згоди особи.

Відомий своїми ексцентричними витівками, Леонід Черновецький після приходу до влади Віктора Януковича відійшов від активного політичного життя і був усунутий з посади голови міськдержадміністрації, яку обійняв регіонал Олександр Попов. Проте Леонід Черновецький досі залишається номінальним міським головою.

Еліта скучила за політичною конкуренцією

На думку політичного експерта Вадима Карасьова, інформація про подвійне громадянство Леоніда Черновецького має ознаки інформаційної кампанії, скерованої на його усунення і проведення дострокових виборів столичного міського голови. Проте він наголошує, що чинна влада у дострокових виборах мера столиці не зацікавлена.

Вадим Карасьов висловив переконання, що вибори в Києві можуть сильно вплинути на політичну ситуацію в країні загалом.

«Можливо, за цією інформацію стоять не лише ті, хто хоче виборів у Києві, а більш широкий загал української еліти, який не задовольняє згортання конкурентних засад згортання української політики, який не задовольняють намагання створити в Україні політичну монополію», – припускає експерт.

Подвійні стандарти подвійного громадянства

Інформація про подвійне громадянство українських політиків з’являється не вперше, а втім вона ніколи не мала подальших наслідків. Адвокат Сендер Лемберг зазначає, що конституційні та законодавчі норми про заборону подвійного громадянства потребують додаткового тлумачення.

«Вся сукупність законодавства України щодо державної служби і місцевого самоврядування взагалі не оперує такою можливістю, як перебування людини в громадянстві інших держав. Бо в нашій державі це ніби було всім зрозуміло – не може бути. Але врегулювати це належним чином якось не спромоглася Верховна Рада», – зазначає правник.

За словами Лемберга, автоматична втрата посади передбачається лише у випадку втрати громадянства України. Але закон України «Про громадянство» і Конституція не дозволяють позбавити громадянства.

Попри гостру критику на свою адресу та звинувачення у корупції Леонід Черновецький двічі перемагав на виборах столичного міського голови.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG