Доступність посилання

ТОП новини

«Підступна холера»


До кінця наступного тижня усіх хворих на холеру в Маріуполі обіцяють виписати додому. Однак Донецька санітарно-епідеміологічна служба вже два місяці не може встановити джерело цієї інфекції. Фахівці вважають, що холерний вібріон був привезений у регіон. І тому про відкриття пляжів поки-що говорити зарано. Про це повідомив головний санітарний лікар Донецької області Віктор Денисенко.

Цього року в Маріуполі на холеру захворіло 26 осіб, носіїв вібріону – 18. Серед постраждалих – троє дітей, 35% хворих – це люди працездатного віку, шоста частина – пенсіонери, 2 інваліда, 40% – тих, хто зловживає алкоголем, а 2 особи – наркотиками.

Як повідомив 3 серпня головний санітарний лікар Донецької області Віктор Денисенко, п’ятеро хворих продовжують лікування у Маріупольському інфекційному шпиталі. До кінця наступного тижня усіх обіцяють виписати. Однак питання про інфекцію холери, очевидно, в місті не зникне, оскільки спалах хвороби фіксують уже вп’яте в цьому році. А цьогорічна спека сприяє поширенню холери, уточнює Віктор Денисенко.

«Навіть якщо джерело холери в Маріуполі й буде закрите, відразу ж після виписки усіх п’яти носіїв, які перебувають сьогодні в інфекційному шпиталі, ми будемо продовжувати посилений режим до закінчення літнього сезону. Тому що спалахи холери були і в 1994 році, і в 1999 році, але в цьому році штам холери – особливий. Вчені вважають, що він був завезений. Тому знайти джерело поки-що не вдається. Ми провели понад 16 тисяч досліджень навколишнього середовища – це і морська вода, і річки Кальміус та Кальчик, і технічна вода, і риба. Всі продукти харчування відслідковуються. Але на сьогодні я не можу сказати, коли конкретно буде, відкритий літній сезон в Маріуполі», – сказав Віктор Денисенко.

«Холера переважно передається водним шляхом»

Холера – інфекційне гостре захворювання. Характеризується ураженням тонкого кишечника, порушенням водно-сольового обміну, різним ступенем зневоднення. Збудник – холерний вібріон. При кип’ятінні він гине через 1 хвилину. Утім деякі біотипи довгостроково зберігаються і розмножуються в йоді, в мулі, в організмах мешканців водойм. Джерелом інфекції є людина. Вібріони виділяються з фекаліями, блювотними масами. Епідемії холери бувають водні, харчові, контактно-побутові та змішані.

Оскільки Донецька санітарно-епідеміологічна служба не може встановити джерело холери в Маріуполі, варто бути обережним, знати симптоми холери і відразу звертатися за медичною допомогою, каже лікар-інфекціоніст Світлана Трощенко.

«Загальні симптоми – це біль в животі, багаторазова діарея, нудота, блювання, сухість в роті, тахікардія, слабкість і ознаки зневоднення, – каже лікар-інфекціоніст. – Холера переважно передається водним шляхом. Це – немиті руки, немиті овочі, фрукти або якщо в їжу додавалася при приготуванні вода і не була достатньо термічно оброблена. Якщо є якісь ознаки зневоднення або підозра на кишкову інфекцію, то перше, що можна зробити – це давати пити, звичайні сольові розчини або мінеральну воду без газу. Ніяких медичних препаратів до огляду лікаря давати не варто».

Щоб убезпечитися, медики радять пити пляшковану воду, мити руки перед вживанням їжі, а також після туалету.

Найкращий вихід – впорядкувати каналізаційні системи

Щоб вирішити проблему холери в Маріуполі, необхідно в першу чергу покращити екологічну ситуацію в місті. Оскільки вона ускладнена тим, що значна частина приватних селищ у Маріуполі (таких як Гавань, Слобідка, Садки) не мають каналізації. Побутові відходи стікають прямо в річку чи в море. І в результаті – річки Кальміус і Кальчик, а також Азовське море поблизу Маріуполя забруднені холерним вібріоном, наголосив головний санітарний лікар Донецької області Віктор Денисенко.

«Необхідно ці питання усунути. Яким чином? Має бути очистка усіх вигрібних ям. Очистка громадських туалетів. Треба заборонити несанкціоновані підключення приватних будинків у промислові каналізаційні стічні води, зокрема, підприємств «Азовсталі» та «Азовмашу». Найкращий вихід – вирішити питання каналізації. Якби хоча б декілька найближчих вулиць до моря цих приватних будинків каналізувати», – зазначив Віктор Денисенко.

Чисто не там де прибирають, а де не смітять

Екологи заявляють, що сьогодні відсутній контроль у галузі водних ресурсів. Неналежним залишається поводження з відходами, з водовідведенням, зі сміттям на берегах і з незаконними забудовами. Тому треба починати з дотримання природоохоронного законодавства, каже виконавчий директор Національного екологічного центру України Віктор Мельничук.

«Має бути відповідно дотримана прибережно-захисна смуга, як передбачено Водним кодексом України: 25 метрів для малих річок і до 100 метрів для великих – в цій зоні нічого не можна робити, крім рекреації, відпочинку, туризму. Цього ніде не дотримано. І ніякої немає системи контролю. Держава говорить, в особі представників державного агентства водного господарства, що в них просто немає ресурсів для того, щоб впорядкувати ці прибережні захисні смуги. А потім ми говоримо про холеру, про забруднення, про те, як чистити річки. Починати треба з того, щоб не смітити», – зауважив Віктор Мельничук.

Медики припускають, що травневі зливи змили до річок та моря усі нечистоти, а спека створила сприятливі умови для поширення холери. Донецька обласна санітарна епідеміологічна служба провела вже понад 16 тисяч досліджень навколишнього середовища та продуктів харчування у Маріуполі. Поки-що встановити джерело холери не вдалося.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG