Доступність посилання

ТОП новини

Рольові ігри інтелігенції з Президентом


Що найбільш неприємно вражає в листі знаних представників української інтелігенції до президента Віктора Януковича, так це не слова підтримки, а вірнопідданські формулювання. «У протистоянні між громадянами і корупційною системою, що от уже двадцять років душить громадянське суспільство, Ви, пане Президент, твердо стоїте на стороні народу», – йдеться в листі. Аж надто вже улесливо.

Колись культовий для пізньорадянської інтелігенції бард Булат Окуджава радив взятися за руки, аби не пропасти поодинці. Схоже, знані представники української інтелігенції вирішили взятися за руки з чинною владою. Можливо, це навіть добре. Може, варто вже відкинути деструктивний інтелігентський постулат про те, що треба любити країну, але ненавидіти держапарат.

Проте навіщо, навіть з найкращих міркувань намагаючись поручкатися із владою, попервах цю руку (а може і не руку, а інше місце) так улесливо виціловувати?! Невже без такого прогину дорогий Віктор Федорович Вас не почує? Чи, може, вся сіль цього листа у висловленні вірнопідданських почуттів?..

Минулоріч деякі представники української інтелігенції прогнулися, коли поїхали вітати Віктора Януковича з ювілеєм в сумнівним чином набуту резиденцію «Межигір'я». Тепер вірнопідданський лист… Тенденція, одначе…

Ми звикли, що інтелігентна людина є носієм не лише хороших манер, але й високої порядності та гідності. І менше пам’ятаємо про те, що інтелігенції притаманна також м’якість характеру.

Утім, за цим листом не варто робити загальний висновок про, м’яко кажучи, інтелігентський конформізм. Адже майже одночасно з оприлюдненням цього листа інші інтелігентні люди (зокрема, Євген Сверстюк, Євген Захаров, Мирослав Маринович) утворили Громадський комітет захисту від політичних переслідувань в Україні. Якщо одні інтелігенти хочуть підставити плече президентові, то інші – тим, кого очолювана ним влада переслідує, зловживаючи правом і вдаючись до суто радянського лукавства.

Отже, кожен, хто дослухається до думки інтелігенції, може обрати собі компанію до вподоби.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG