Доступність посилання

ТОП новини

Одеса очима іноземців


Потьомкінські сходи, Одеса
Потьомкінські сходи, Одеса

Київ – Тут жили і працювали Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський та Олександр Пушкін. Місто на березі Чорного моря розбудовували Дюк де Рішельє, Ланжерон та Воронцов. Звісно, ми розповідатимемо про Одесу. Одесу недарма вважають південним центром України. Південна Пальміра приваблює й іноземців. Щорічно місто відвідує стільки туристів, що місцеві чиновники не встигають їх навіть приблизно порахувати.

За рейтингом журналу «Фокус», у 2011 році Одеса стала найкращим містом у країні для життя пересічного українця. Вперше за 5 років існування рейтингу Одеса посіла перше місце. До перемоги місто привела туристична привабливість, активне культурне життя, висока ділова активність населення та фактична відсутність безробіття.

Туристичний сезон розпочинається 1 квітня, а закінчується у жовтні

Навіть приблизну кількість гостей міста дуже важко порахувати, зазначають представники влади. Туристичний сезон розпочинається традиційним одеським святом гумору – Гумориною. Щороку першого квітня в Одесі відбувається урочистий парад, народ розважають найкращі гумористи та співаки. Та все ж таки, найбільше туристів відвідує Південну Пальміру влітку, адже гостей приваблює море. Туристичний сезон закінчується з похолоданням – у жовтні.

До Одеси хочеться повертатися знову й знову. Відвідавши його один раз, з’являється бажання залишитися тут назавжди, зазначають деякі гості міста. Так, подружжя Єрофеєвих із Таллінна відвідували Одесу майже кожного року і згодом купили тут власне житло. Це місто просто створене для відпочинку, запевняє Олександр Єрофеєв.

«Мені тут дуже подобається атмосфера та доброзичливість людей. Все ж таки, тут дуже гарно відпочивати, багато сонячних днів, а в Таллінні сонячних днів дуже мало», – розповідає Олександр Єрофеєв.

Дружина Олександра, Ольга, приїжджає в Одесу за сонцем, морем та культурним відпочинком. Варто цілий рік працювати, щоб потім по-справжньому відпочити в Одесі, зазначає вона.

«Коли ми думали, де б собі купити житло, був вибір: Туреччина, Болгарія і Одеса. Маю зазначити, що в Одесі житло дорожче, однак ми вирішили, що в Туреччині ми сидітимемо на пляжі і мовчки засмагатимемо. А тут можна сходити до театру, а ввечері вийти на Дерибасівську», – каже Ольга Єрофеєва.

І справді, культурне життя в Одесі на високому рівні. У місті функціонує більше десятка стаціонарних театрів, найбільший – Одеський національний театр опери і балету. Приміщення, збудоване наприкінці 19 століття, добре збереглась, нещодавно було реставроване і вважається однією з найвизначніших пам’яток в Одесі.

Переважна кількість архітектурних пам’яток, що збереглися, відносяться до кінця 19-го – початку 20-го століття, в архітектурі відчувається тісний зв'язок з Європою, зокрема вплив неокласицизму та модернізму.

Одеса не схожа на інші портові міста – мексиканський моряк

До одеського порту заходить чимало суден. Нещодавно навідався військовий корабель із Мексики. Це був перший візит команди до України. Багато портових міст схожі одне на одне, однак Одеса чимось відрізняється від усіх інших, запевняє офіцер Хуан Карлос Бера.

«Я ще не встиг побачити Одесу, лише трохи пройшовся по центру і сходив на пляж. Я бачив багато портових міст, однак Одеса від усіх відрізняється, не схожа ні на що інше. Може, уся справа у мешканцях міста», – зазначив Хуан Карлос Бера.

Одесити дуже веселі, з ними можна гарно відпочити, зазначив офіцер Хорге Рей Рамілес.

«Це місто на морі і в цьому його особливість. Нас дуже гарно прийняли. Ми були здивовані: усі люди такі різні, різні нації, різні обличчя, однак усі дуже гостинні. Це круте місто», – захоплюється Хорге Рей Рамілес.

Основні мінуси, за які іноземці критикують Одесу, – забруднені вулиці у спальних районах та велика кількість безпритульних тварин, особливо собак.

Зараз Одеса є найбільшим українським портом, місто-мільйонером – третім за кількістю населення в Україні.

2 вересня, у день міста, Одеса святкуватиме 217 років від дня заснування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG