Доступність посилання

ТОП новини

Juno – новий космічний проект США


Зліт ракети «Атлас», 5 серпня 2011 року
Зліт ракети «Атлас», 5 серпня 2011 року

Нью-Йорк – Вранці 5 серпня у Сполучених Штатах стартує ракета, яка започатковує нову програму освоєння космосу. З космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді злітає ракета «Атлас» з космічною лабораторією, що візьме курс на Юпітер. Політ триватиме п’ять років.

Космічний корабель Juno є одним з найдорожчих і технічно довершених проектів з усіх дотеперішніх наукових проектів. Його вартість – один мільярд 100 мільйонів доларів, тривалість польоту – 5 років. Лабораторію корабля розміщено на ракеті-носії «Атлас-5», найпотужнішій з усіх існуючих ракет.

Вісім років праці пішло на спорудження космічного корабля. Через 5 хвилин після того, як ракета вийде у космічний простір, корабель відокремиться й розгорне три велетенських крила сонячних батарей. На цій енергії Juno має сягнути Юпітера. Чому саме Юпітера?

Скотт Болтон, головний дослідник проекту Південнозахідного науково-дослідного інституту в Сан-Антніо, Техас, пояснює: «Ми летимо до Юпітера, сподіваючись розкрити таємницю зародження Сонячної системи. Юпітер, як виглядає, сформувався першим. Це найбільша з усіх планет, її маса більша від усіх планет Сонячної системи разом узятих. Якщо взяти усі об’єкти Сонячної системи, окрім Сонця, вони всі вмістяться всередині Юпітера. Тож ми хочемо дізнатися, чому», – каже Болтон.

Подорож, сповнена символіки

Космічний корабель Juno долетить до Юпітера у липні 2016 року. Як відомо, у римській міфології Юпітер – бог-громовержець, а Юнона (англійською Juno) – його дружина. На прохання шкільного наукового товариства корабель, крім приладів, має на борту три статуетки – мініатюрні фігури Галілео Галілея, бога Юпітера і богині Юнони.

Галілей відкрив чотири найбільші супутники Юпітера. Сам бог-громовержець вкрив свою планету хмарами, щоб приховати від жінки свої любовні пригоди. Юнона-Juno зуміла все роздивитися крізь хмари. Отож, фігура Галілея тримає телескоп, Юпітер – блискавку, а Юнона – збільшувальне скло.

У момент прибуття на місце Juno увімкне гальмівні ракети, їх 5, вийде на полярну орбіту Юпітера і протягом року зробить 33 оберти навколо планети. За допомогою приладів на борту Juno вчені дізнаються більше про походження планети, її внутрішню структуру, атмосферу, складуть мапу магнітного поля, з’ясують, чи Юпітер має тверду серцевину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG