Доступність посилання

ТОП новини

Реформування медицини по-дніпропетровськи: ліжка скорочуються, проблеми залишаються…


Будівля лікарні у центрі міста, пам’ятка архітектури, 5 серпня 2011 року
Будівля лікарні у центрі міста, пам’ятка архітектури, 5 серпня 2011 року

Дніпропетровськ – Дніпропетровську область разом із трьома іншими регіонами український Кабмін обрав для експерименту з реформування охорони здоров’я. Передусім, запевняє місцева влада, в регіоні поліпшать надання першої допомоги і послуг сімейної медицини. Утім, медичні новації у Дніпропетровську розпочали з закриття цілодобових стаціонарів.

18 міська лікарня – студентська, розташована у старовинній будівлі в центральному районі Дніпропетровська. Її працівники вже готуються до переїзду. Влада переконує, що заклад слабко оснащений для діагностики й терапії: 30 ліжок цілодобового стаціонару не виправдовують себе, економічно не вигідно тримати для них лабораторію та рентген-відділення. Відтак, цілодобовий ліжковий фонд ліквідують, а замість нього в іншому місці відкриють денний стаціонар.

Пацієнти обурюються: лікуватись за іншою адресою буде незручно.

«Це такі незручності – їздити хто-зна куди. Ми почули про це від працівників самої лікарні. Але зараз вони не можуть відкрито про це говорити, бо можуть втратити роботу», – кажуть пацієнтки лікарні Світлана та Валентина.

Лікарня №10 у Дніпропетровську, яка після оптимізації стане церквою, 5 серпня 2011 року
Поменшало населення – поменшає ліжок

Разом із 18 лікарнею через нерентабельність міськрада вирішила ліквідувати ще два цілодобові стаціонари – міську лікарню №10 і лікарню мікрорайону Таромського. Загалом це 350 місць. Їх теж замінять денними стаціонарами.

За словами міського голови Івана Куліченка, медична мережа міста розрахована на населення в півтора мільйона, а в Дніпропетровську – лише мільйон. У деяких відділеннях медпрацівників більше, ніж хворих, каже він.

«Ми цього року зняли кошти, які повинні йти на забезпечення населення та платників податків, і спрямували на обслуговування лікарень. У нас є такі лікарні, які завантажені на 60-80%. Але опалюємо ми їх на 100%, прибираємо на 100%, ремонтуємо на 100%. Будемо проводити оптимізацію мережі одночасно з експериментом із реформування», – зазначив Іван Куліченко.

Дніпропетровськ скорочується, «Феофанія» – без змін

А втім, у міськраді є інформація, що закриттям 350 ліжок справа не завершиться, загалом у Дніпропетровську їх треба буде ліквідувати близько тисячі.

Лікарня у Дніпропетровську, історична будівля, 5 серпня 2011 року
Депутат міської ради, керівник фракції «Фронту змін» Андрій Павелко вважає, що ці скорочення важко назвати реформою медицини: населення у місті поменшало, але ж і стан здоров’я погіршився. А заощадити кошти міського бюджету можна й іншими способами, каже Павелко.

«Виходить, що під виглядом експерименту лікарні перетворюються на поліклініки, а це робить медицину ще менш доступною для населення. Зараз говориться про те, що у Дніпропетровську буде півтора мільйона економії бюджетних коштів. Але при міському бюджеті у понад два мільярди гривень це смішно. Друге: я щось не чув, щоб у «Феофанії» скорочували ліжка, а в Дніпропетровській області скорочують. Є інші резерви для поповнення бюджету: Одеса збирає на 14 мільйонів гривень більше за паркування, ніж Дніпропетровськ. Ми говоримо: використайте цей ресурс», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Андрій Павелко.

Персонал «оптимізованих» лікарень, обіцяє влада, перейде в існуючі медичні заклади. Але чи зможуть працевлаштувати абсолютно всіх? Під питанням і доля будівель медичних установ. Уже відомо, що споруда однієї з лікарень, що потрапили під «оптимізацію», стане церквою УПЦ Московського патріархату.

Що буде в іншій старовинній будівлі, ще належить вирішити.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG