Доступність посилання

ТОП новини

Російський міністр закликав пильніше контролювати інтернет


Прага – Російські блогери стривожені коментарями міністра внутрішніх справ Росії Рашида Нурґалієва, котрий закликає владу до суворіших способів контролю за інтернетом – однієї з останніх опор свободи слова в ЗМІ Росії. Експерти вважають заяви Нурґалієва насамперед підготовкою Москви до виборів президента країни наступного року.

Виступаючи у Хабаровську на Далекому Сході Росії у вівторок цього тижня, міністр внутрішніх справ Росії Рашид Нурґалієв попередив, що молоді люди в Росії більше не об’єднані традиціями старших поколінь і зазнають негативного впливу понад 7 тисяч екстремістських веб-сайтів, котрі працюють на російській території.

«Особливо серйозну увагу в цьому питанні належить звернути на молодь. Молодь більше піддається зовнішньому впливові, і якраз вона здатна здійснювати найсміливіші і найцинічніші злочини. Ми повинні захистити наших молодих людей від цього», – сказав Нурґалієв.

Міністр внутрішніх справ Росії також переконаний, що прийшов час більше контролювати ті ділянки інтернету, де можна довідатися, кого молодь більше слухає, читає і дивиться.

Журналісти, блогери і правозахисники в Росії стурбовані

Активісти ЗМІ, блогів в інтернеті, правозахисники Росії не виключають, що влада в країні може вдатися до обмежень в інтернеті на кшталт китайських, де «кинуто» на контроль «світової павутини» понад 50 мільйонів виконавців.

«Поліцейське мислення приходить у Росію», – написав один із російських блогерів на цю тему.

Соціальні мережі в інтернеті – це останнє пристанище для тих, хто шукає свободи обміну ідеями, свободи від цензури чи санкцій. Онлайн-ЗМІ, блоги – це останній резерв незалежних медій у Росії, де державні засоби масової інформації під сильним контролем влади.

Експерти кажуть, що заклик Нурґалієва частково відображає бажання правоохоронних органів Росії, які бояться заворушень і безладу перед виборами до Держдуми у грудні 2001 року і перед президентськими виборами у березні 2012 року, тому намагаються цьому запобігти. Міністерство внутрішніх справ, як каже Андрій Солдатов, експерт із питань безпеки в Росії, керівник аналітичного центру «Аґентура», хоче отримати кошти на контроль Онлайн-ЗМІ і нових ЗМІ в Росії.

А відомі блогери з Росії наголошують, що влада намагається використати загрозу крайніх правих як привід до нарощування тиску на незалежні ЗМІ, веб-сайти. Експерти не виключають, що однією з репетицій влади Росії у боротьбі з незалежним інтернетом була атака невідомих хакерів на LiveJournal, який є однією з найпопулярніших платформ для російських блогерів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG