Доступність посилання

ТОП новини

Кланову олігархію по-українськи створив Кучма (огляд преси)


Київ – Нинішній владі, щоб лишитись біля керма, доводиться розплутувати клубок економічних і політичних негараздів, який зав’язуватись почав ще за часів Леоніда Кучми, стверджує газета «День». Рейдерство, тіньові схеми приватизації державного майна, політичне кумівство, монополізація влади й капіталу – поняття, з якими українці познайомилися наприкінці 90-х. Однак, як переконує далі видання, за 20 років незалежності більшість нових власників так і не навчилися жити за ринковими законами. Тому в Україні досі псевдоринкова, або іншими словами «хижацька» економіка, в якій домінує приватний бізнес, нахабно руйнуючи справжню конкуренцію. Проблема в тому, наголошує «День», що бізнес і влада працюють на користь один одного. А за це свято своїм гаманцем платить споживач. Стаття називається «Звідки «кланова олігархія по-українськи».

Після скасування мораторію на продаж землі влада обіцяє контролювати ефективність використання сільгоспземель і застосовувати суворі санкції до порушників аж до конфіскації ділянок у недобросовісного власника. Однак, учасники ринку, за даними «Економічних відомостей», припускають, що цей дамоклів меч нависне над нелояльними до влади підприємцями або просто необережними власниками надприбуткових ділянок. Крім того, лишається незрозумілим, хто визначатиме «ефективність» землекористування і як її взагалі можна підрахувати, зазначає видання у матеріалі «Сіяти під наглядом».

Обвал світових фондових ринків зробив золото найнадійнішим активом, стверджують «Ізвєстія» в Україні». У публікації «Інвестори ринули у дорогоцінні метали» видання наголошує, золото дорожчає і буде дорожчати, це природно для стресових ситуацій на ринку.

«Газета по-українськи» інформує, що цього року золото почнуть видобувати і в Україні. За оцінками Державної служби геології та надр, країна має запасів цього металу близько 2,5-3 тисячі тонн. Найбільші золоті запаси на Донбасі та в Карпатах.

Українці та росіяни не щасливі, перебуваючи на своїй роботі, а ось данців хлібом не годуй – дай попрацювати. Як зауважує газета «Сегодня», отримувати задоволення від роботи українцям найбільше заважають лінощі.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG