Доступність посилання

ТОП новини

Алієв цінує посередництво Росії щодо Нагірного Карабаху


Прага – Президенти Росії і Азербайджану продовжили обговорення у вівторок в російському Сочі проблем Нагірного Карабаху та розподілу шельфу Каспійського моря, що також обговорюються у середу на зустрічі міністрів країн Каспію у Казахстані. Президенту Росії Дмитру Медведєву не вдалося у червні під час зустрічі з президентами Вірменії і Азербайджану в російській Казані досягнути домовленостей про принципи врегулювання проблеми Нагірного Карабаху.

Хоча і президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив в Сочі про зацікавленість його країни у мирному врегулюванні нагірно-карабаського конфлікту, та все ж про принципове досягнення згоди між Єреваном та Баку з цього питання не йшлося. Алієв лише зауважив під час зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим, що раунди переговорів з Вірменією за посередництва Росії зблизили позиції сторін.

Характеризуючи двосторонні стосунки Баку і Москви, Алієв, зокрема, сказав Медведєву: «Я хотів би висловити вам ще раз подяку за ваші зусилля зі врегулювання нагірно-карабаського вірмено-азербайджанського конфлікту. Ми дуже високо цінуємо вашу власну участь у цьому процесі і на переговорах у тристоронньому форматі перед цим, що, звичайно, зблизили позиції сторін».

Росії не вдається звести Азербайджан та Вірменію у Нагірному Карабасі

Під час зустрічі в Казані Росія, Азербайджан та Вірменія лише «констатували досягнення взаєморозуміння з низки питань, вирішеннях яких сприяє створенню умов для схвалення основних принципів» урегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі. Але ці принципи так і не ухвалені сторонами досі.

Медведєв та Алієв обговорили в Сочі каспійську проблему, зокрема, перспективи правового статусу Каспійського моря, де п’ять країн регіону поки що досить далекі від базових домовленостей. У середу й четвер міністри з країн Каспію обговорюють в Казахстані лише деякі аспекти природокористування на Каспійському морі.

Як відомо, у кінці року планується ще один саміт країн Каспію, де сторони намагатимуться знайти спільну мову щодо правового врегулювання питань використання ресурсів Каспійського моря. Відомо, що Росія намагається встановити в регіоні свій диктат та посилює свою військову флотилію на Каспії, до чого прагне й Іран. Азербайджан же, як і Туркменистан з Казахстаном, сподіваються, насамперед, на роль США у збереженні стабільності й безпеки на Каспії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG