Доступність посилання

ТОП новини

Залізничні квитки: нестача у касах і засилля перекупників


Кількість залізничних квитків, придбаних через Інтернет зростає щомісяця, повідомляє Укрзалізниця. Водночас пасажири скаржаться на відсутність квитків у касах і засилля квиткових спекулянтів, які зазвичай мають великий вибір місць і за свої послуги просять доплату в середньому від 20 до 60 гривень за кожен квиток. В Укрзалізниці ж говорять: дефіциту квитків нема, просто вони – в обмеженій кількості.

Дефіциту квитків навіть на популярні напрямки немає, стверджує перший заступник начальника Головного пасажирського управління
Укрзалізниці Ігор Бреус. На сьогодні, каже він, задіяли весь наявний рухомий склад, все ж кількість квитків у вільному продажі обмежена.

«Квитки в принципі є, але немає великого масиву місць, щоб можна було перебирати, тому що квитки купують заздалегідь. Місця на сьогодні, на завтра є, на всі напрями. Але якщо скажуть, що на 12 поїзд тільки 5 місць, а хотілося б 10, то немає там 10 місць, там є тільки 5. Що таке дефіцит? Якщо нуль місць – це, я розумію, що дефіцит у вільному продажі. На сьогодні місця у вільному продажі є, але їх небагато», – зазначив Ігор Бреус.

Великий вибір місць і дефіцитні нижні полиці, але з доплатою

Киянка Юлія запланувала поїздку до Криму завчасно і майже за три тижні до визначеної дати намагалася купити квитки. У центральних касах їй запропонували єдиний варіант – бокові плацкартні полиці у різних вагонах. Проте їй конче необхідні були два місця поруч, оскільки подорожувала Юлія з донькою. Тому, щоб дістатися до Феодосії, їй довелося переплачувати.

«Біля каси таки вистояла години дві, мабуть, і мені там сказали, що квитків немає. Я звернулася до одного чоловіка і без проблем уже наступного дня мала ці квитки, але довелося за кожен квиток переплатити по 50 гривень, – каже Юлія. – А моя знайома за 45 днів приїхала в касу, і їй сказали, що квитків немає. Наскільки ми знаємо, за 45 днів тільки починають продавати квитки. Тобто, якщо їх не було вже, напевне, хтось на цьому просто заробляє гроші».

У касах квитків бракує. А от фірми, які зазвичай працюють через інтернет, пропонують найпопулярніші напрямки, великий вибір місць і дефіцитні нижні полиці. Але за однієї умови: обов’язкової доставки, яка коштує від 20 до 60 гривень за кожен квиток.

Кореспонденти Радіо Свобода спробували перевірити, чи є в таких фірмах місця на потяги із Києва до Севастополя на найближчі вихідні. Виявляється, є, але з переплатою.

Менеджер однієї фірми розповіла, що на 13 серпня є плацкартні місця і навіть три поруч. «Один квиток коштує 96 гривень, плюс доставка,скільки б ви їх не брали, за кожен – 60 гривень. А без доставки – їдьте в касу і там купуйте. У нас тільки кур’єрська доставка», – сказала менеджер.

В іншій фірмі через 2 тижні можна замовити і купейний вагон. «На 25 серпня до Севастополя можна взяти три місця в одному купе на вибір: одне нижнє місце та два верхніх або два нижніх і одне верхнє, але в кінці вагону. 195 гривень квиток, 15 гривень доставка, плюс сервісне обслуговування з кожного квитка (як купе, так і плацкарт) – 25 гривень з квитка», – сказала менеджер.

Якщо фірма працює офіційно, у неї має бути офіс, податкова звітність, чеки за надані послуги, угода з Укрзалізницею. Однак зазвичай все набагато простіше. У приватних розмовах касири та провідники зізнаються: при відкритті продажу квитків на чергову дату спочатку за певну суму задовольняються заявки туристичних фірм і перекупників. А на загальний продаж виставляють вже те, що залишиться.

Електронні квитки та планування подорожі

Дійсно, люди звертаються до перекупника, як до останнього джерела, говорить президент Асоціації виробників залізничної інфраструктури та колишній генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк. Вихід із ситуації він бачить у завчасному плануванні подорожі.

«Ще український пасажир не навчився планувати свої поїздки. Якщо залізнична адміністрація за місяць до курсування потяга знає, що на цей потяг стовідсотково уже викуплені квитки і ще є заявки – формується додатковий потяг. Наприклад, зараз на Крим курсує в два рази більше потягів, ніж у звичайний період. Але формувати додатковий потяг у день росту цієї хвилі нестачі квитків уже неможливо. Якби у нас була стовідсоткова система безконтактного замовлення електронним квитком, не було б ніяких проблем», – сказав Михайло Костюк.

Ще один рецепт у вирішенні проблеми є скасування повного відшкодування за повернення квитка, яким теж користуються спекулянти, заробляючи таким чином гроші, кажуть фахівці. До того ж, повернені квитки, за 5 хвилин до відправлення поїзда, дають красиву статистику, ніби в касах квитки були наявні.

«Єдиний вихід – ставити на білетах прізвище людини»

Міністерство внутрішніх справ планує боротися з відсутністю квитків у касах і спекулянтами іншим чином. У відомстві говорять про відновлення іменних квитків. Це має зменшити ризик торгівлі квитками з рук за підвищеними цінами, стверджує фахівець департаменту МВС України Микола Рощин.

«Все схвалено. Хтось «кришує» ці фірми. Їм вигідно. За певну плату на вокзалі можна придбати, а в касах немає. Одна-дві людини їде у вагоні, а білетів у касі немає. Єдиний вихід – ставити на білетах прізвище людини, яка придбала квиток. По-перше, треба посилити відповідальність за продаж білетів на руках. Якщо виявили такі продажі, щоб карали не лише тих, хто продавав, а й касирів, де вони взяли ці білети, і начальника вокзалу, який це не контролює», – наголосив Микола Рощин.

Повернення іменних квитків, каже Микола Рощин, підвищить рівень правопорядку на транспорті, оскільки буде можливість відслідковувати зловмисників. «Хтось щось украв і втік із цього ж вагону, а квиток залишився у провідника і він відразу може з’ясувати його прізвище, де він сів – там усе є. Це грає роль. Я не знаю, чи порушує це права людей, чи не порушує. Але те, що захищаються права людини, це точно. Якщо з людиною щось трапиться, а документів немає, у нього є білет і можна з’ясувати, хто ця людина. Можна оперативно реагувати», – сказав він.

Однак запровадження персоніфікованих залізничних квитків критикують правозахисники. Так в Українській Гельсінській спілці переконані, що така практика порушує права людини, зокрема, право на свободу пересування людини, яка втратила документи. Натомість у МВС наводять приклад авіаквитків, які без документів купити неможливо.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG