Доступність посилання

ТОП новини

Двоколісна економія: велосипеди допомагають зберегти енергоресурси


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Від Дрездена до Брюсселя проїхали українські та німецькі екологічні активісти в рамках проекту «Велопробіг європартнерство-2011». Велосипедисти вивчали тамтешній досвід енергозбереження та використання альтернативних джерел – вітрових і сонячних установок. Вдома активісти планують реалізовувати власні проекти, зокрема, щодо популяризації велоспорту – як доволі енергоекономного способу пересування – і створення безпечних умов для цього. Хоча й наголошують: основна їх функція – популяризація в Україні іноземного досвіду охорони довкілля.

Протягом двох тижнів українські та німецькі активісти подолали понад 1000 кілометрів, зустрічалися з експертами-охоронцями довкілля, ознайомлювалися із енергозберігаючими проектами, що реалізовуються у Бельгії та Німеччині.

Використання альтернативних джерел – тамтешня загальнодержавна політика, яка, однак, підтримується за рахунок ініціативи самих громадян, зазначає учасник велопробігу Володимир Фінгер.

«Простий громадянин Німеччини, учасник проекту, розповів, що у невеличкому місті на сході країни, в якому він живе, самі городяни просто об’єдналися і купили декілька вітряків для районів свого міста. І встановили їх приватно: тобто це – комунальна власність. Вони порахували, що їм це буде вигідно на довгу перспективу», – каже Фінгер.

Українські дороги є небезпечними для велосипедистів – організатор пробігу

Основною метою по поверненні додому учасники проекту називають створення консультаційних центрів для українських громадян, де останніх навчатимуть, як зекономити на енергоносіях, що дорожчають з кожним роком. Проте одним із напрямків своєї роботи активісти називають популяризацію велосипеда як транспорту, що не забруднює довкілля. Зокрема, за словами одного з організаторів проекту, голови Ради німців України Володимира Лейсле, таку ініціативу мають намір реалізовувати у Тернополі.

Однак на відміну від тієї ж таки Німеччини, ризик для життя і здоров’я велосипедистів в Україні залишається невиправдано високим, оскільки для них не створено належних умов на дорогах, наголошує Володимир Лейсле. «Чотири рази підряд у нашому проекті брав участь Денис Карасьов – це координатор велопроекту до цього року. У травні він загинув: його збила машина неподалік від Славутича під час чергового тренування», – зауважив Лейсле.

Учасники проекту відбиралися з різних регіонів України: у велопробігу брали участь, зокрема, активісти із Донецька, Чернівців, Львова. Реалізація їхніх екологічних проектів у рідних містах планується, зокрема, за підтримки німецьких-міст побратимів. Переговори щодо цього повинні розпочатися у жовтні цього року в Лейпцигу, де запланована спеціалізована конференція.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG