Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Президентів України і Росії: інтрига зберігається


Київ – Сьогодні у Сочі Президенти України та Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв мають обговорити проблеми двосторонніх відносин, пов’язані з газом, Чорноморським флотом та економічним співробітництвом. Про це ідеться у повідомленнях прес-служб голів сусідніх держав. Натомість експерти у Києві та Москві вважають, що привиди заарештованої Юлії Тимошенко, «РосУкрЕнерго» та Митного союзу не дозволять Президентам порозумітись.

Нинішня робоча зустріч Президентів Януковича та Медведєва кілька разів переносилась на пізніше. Оскільки пояснень цьому не давали ані у Києві, ані у Москві, експерти дійшли думки, що Кремль вирішив «дотиснути» українське керівництво невизначеністю з вартістю енергоносіїв і нав’язати вигідну російському «Газпромові» ціну. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода київський експерт Михайло Гончар.

Як повідомив напередодні Прем’єр-міністр Микола Азаров, Президенти також планують обговорити пропозиції Києва щодо співпраці з Митним союзом у форматі «три плюс один». Він відзначив, що ці пропозиції продовжують перебувати у стадії обговорення на рівні урядових уповноважених.

Цими днями Київ і Москва обговорюють також взяття під варту колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Московський політолог Станіслав Белковський називає Тимошенко «кремлівським проектом» і вважає, що уникнути питання її арешту Президентові України не вдасться.

А радник Віктора Януковича, політолог Дмитро Видрін переконує: суд над Тимошенко – внутрішня справа України.

Економічний базис тяжіє над політичними суперечками

За словами Видріна, у Сочі Президенти двох сусідніх держав обговорять економічні питання. Як стверджує політолог, українські та російські фахівці узгодили компромісні варіанти розв’язання «газової суперечки» та документів щодо базування Чорноморського флоту Росії у Криму. І Президенти мають їх підписати, прогнозує радник Віктора Януковича.

Офіційний Київ вустами речника Міністерства закордонних справ Олега Волошина також наголошує, що компромісу досягнуть, оскільки обидві держави зацікавлені у поглибленні економічних відносин.

«Українська сторона налаштована на серйозну розмову з багатьох питань, і я думаю, що ці переговори матимуть істотне значення для розвитку діалогу між Києвом і Москвою», – сказав Волошин.

Київський аналітик, історик Олександр Палій нагадує, що, крім справи Тимошенко, є ще й нерозв’язані проблеми гуманітарного характеру. Ідеться і про духовну концепцію Москви «Русский мир» («Російський світ»), і про ідею Дмитра Медведєва відзначити наступного року «ювілей російської державності» разом у східнослов’янському колі.

Але, оскільки українці не готові пристати на ці пропозиції, найімовірніше, Президенти зосередяться на економічній складовій, каже Палій.

«Швидше за все, будуть розглядатися ті питання, які заявлені у порядку денному. Тобто, щодо Чорноморського флоту буде підписано пару угод, і це буде представлено як серйозне поліпшення і продовження руху в напрямку поліпшення відносин між двома країнами. Але очевидно, що центральними темами будуть економічні, саме у галузі економіки, оскільки українська влада не бажає у цій сфері впрягатись в одну зв’язку з Росією – у васальну зв’язку», – зазначає аналітик.

Чи вдасться Україні уникнути цієї перспективи, мало б стати зрозумілим після закінчення зустрічі Президентів Росії та України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG