Доступність посилання

ТОП новини

Міліція тренується до Євро-2012 чи до придушення мітингів?


Київ – Українська міліція посилено тренується діяти під час масових акцій, зокрема – зупиняти вуличні заворушення. У спецпідрозділах «Беркут» такі навчання проходять щотижня. В МВС пояснюють це підготовкою до чемпіонату Євро-2012, який триватиме лише місяць. Утім з неофіційних джерел відомо, що розганяти масові акції готуються і в інших містах. Правозахисники та представники опозиції кажуть, що таким чином силові відомства готуються протидіяти акціям протесту проти чинної влади.

Київська міліція загалом, та її спеціальні підрозділи зокрема, чи не найкраще в Європі підготовані до дій в умовах масових вуличних акцій, заявив голова прес-служби управління МВС у Києві Володимир Поліщук. За його словами, ці навички правоохоронці регулярно відпрацьовують понад 10 років, починаючи з акцій «Повстань, Україно!» та «Україна без Кучми».
Правоохоронців вчать вгамовувати масові заворушення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


«Київська міліція виділила значно більше людей для охорони громадського порядку. До прикладу, 200 чоловік патрулюють столицю постійно, в режимі реального часу. При потребі, їх посилюють спецпідрозділами, такими як «Беркут». Вони починають діяти в умовах погіршення громадського порядку, таке погіршення вже мало місце 8 серпня, коли прихильники Тимошенко перекрили Хрещатик», – пояснює представник МВС Києва.

«Відпрацьовують дії під час безпорядків, які чинять футбольні фанати»

Підрозділи МВС у всіх регіонах регулярно навчаються діяти під час масових акцій, заявив Радіо Свобода речник міністерства Сергій Бурлаков.

«Відпрацьовують дії під час безпорядків, які чинять футбольні фанати. Навчання відбуваються відповідно до річного плану, – каже він. – Зокрема, «Беркут» щотижня проходить вогневу підготовку, щокварталу вчиться діяти за оперативними планами «Грім», «Хвиля», «Сирена». Навчання в тих регіонах, де проходитиме Євро-2012, стали інтенсивнішими. У решті регіонів вони на попередньому рівні».

Тим часом прості співробітники міліції в регіонах визнають, що додаткові навчання таки проходять. Зокрема, про це розповів Радіо Свобода один із міліціонерів Ужгорода, в якому, як відомо, ніяких подій до чемпіонату Європи з футболу не передбачено. Подібні заняття проходять і у внутрішніх військах, які залучаються як до підтримання громадського порядку, так і до охорони ув'язнених. Зокрема, в Луганській області навчання з приборкання масових заворушень у місцях позбавлення волі проходять публічно. Бійці внутрішніх військ навчаються протидіяти юрбі кийками та щитами.

В управліннях Міністерства внутрішніх справ обласних центрів України такі тренування не пов’язують із підготовкою до приборкання протестів проти чинної влади. Про це говорить, зокрема, старший інспектор із громадських зв’язків УМВС в Запорізькій області Олександр Солошенко.

«Міліція поза політикою, вона не має до нас ніякого стосунку. Головна мета – забезпечувати правопорядок, і проводяться всі дії та навчання для його забезпечення», – зазначає він.

Керівник прес-служби львівської міліції Денис Харчук визнав, що метою додаткових тренувань є не лише забезпечення порядку під час футбольних матчів.

«Ми відпрацьовували придушення заворушень на стадіоні. Навчали працівників міліції діяти у ситуації, коли фанати б’ють вітрини магазинів, підпалюють автівки. Окремі навчання – щодо проведення ярмарок та акцій протесту», – сказав Радіо Свобода Денис Харчук.

Розгін акцій протесту призводить до травм і порушень прав людини – правозахисник

Чи будуть міліціонери, які вчаться застосовувати силу на масових акціях, частіше використовувати її в реальних ситуаціях – прогнозувати важко, говорить голова харківської правозахисної групи Євген Захаров. Однак він констатує, що вже сьогодні МВС порушує право українців на масові зібрання.

«У Харкові заборонили мітинг опозиції, людей просто не пускали на площу. Я спілкувався і з потерпілими учасниками мітингу на Хрещатику, під час арешту Тимошенко. Вони зазнали травм від «Беркуту», їх штовхали, притискали до огорожі, і це не можна оцінити інакше, ніж немотивоване застосування сили», – зауважив правозахисники.

Євген Захаров висловив сумнів, що міліція готується саме до Євро-2012. Із ним погоджується і депутат від НУНС Геннадій Москаль. Він пов’язує такі тренування саме з підготовкою до розгону можливих мітингів проти влади.

«Не вірте, що це підготовка до чемпіонату з футболу. Квитки купують за великі кошти, за вибірковим принципом, тому організованих груп фанатів та заворушень не буде. Це лише прикриття, бо і суспільство, і влада сьогодні бачать, як зростають протестні настрої. Але немає кому їх очолити. Інакше б уже відбувся і третій Майдан, і четвертий, і п’ятий», – наголосив Москаль.

Така активність МВС на тлі недостатньої протидії кримінальній злочинності в Україні призвела до того, що українці почали самі створювати загони самооборони. Про одну з таких ініціатив днями повідомив адвокат та один із організаторів підприємницького Майдану Олександр Данилюк.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG