Доступність посилання

ТОП новини

Польща визнала, що теж передала дані про білоруського опозиціонера


Міністерство закордонних справ Польщі підтвердило в четвер, що Генеральна прокуратура країни передала владі Білорусі інформацію про польські банківські рахунки білоруського опозиціонера Алеся Беляцького, якого в Білорусі арештували, звинувативши в фінансових порушеннях.

Як сказав Радіо Свобода речник МЗС Польщі Марцин Босацький, це було рішення не польської держави, а конкретно генпрокуратури, яка цілком незалежна від уряду.

За його словами, це дуже «нещасливий випадок», який «абсолютно не відповідає політичній лінії Польщі стосовно Білорусі».

Речник повідомив, що в Польщі існує інструкція генерального прокурора, яка передбачає відмову в правовій допомозі таким недемократичним державам, як Білорусь, і тепер виникає питання до органів генпрокуратури, чому її не виконали.

Раніше стало відомо, що таку саму інформацію про банківські рахунки Алеся Беляцького видала владі Білорусі в рамках правової допомоги й Литва. На підставі цих даних опозиціонера, який очолює правозахисний центр «Весна», арештували за звинуваченням у несплаті податків із прибутків, які нібито надійшли на його рахунки за кордоном. Беляцький користувався своїми приватними рахунками для отримання від закордонних спонсорів коштів на діяльність цього правозахисного центру, який не є зареєстрованим і не має власного рахунку.
XS
SM
MD
LG