Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Польщі: польська прокуратура допомогла затримати білоруського опозиціонера


Варшава – Затримання у Мінську білоруського опозиціонера Алеся Беляцького спричинило політичний скандал у Польщі. Польська Генеральна прокуратура передала білоруським прокурорам дані про гроші, які лідер правозахисної організації «Весна» зберігав на польському банківському рахунку. Тепер Беляцькому загрожує сім років в’язниці за несплату податків. Польські політики обурені недалекоглядністю польської прокуратури й кажуть, що Варшава повинна зробити відповідні висновки щодо обміну інформацією з країнами, в яких проблеми з демократією.

У так званій справі Беляцького польські політики одностайні, незалежно від їхніх політичних переконань. Усі згідні в тому, що, передаючи дані про банківський рахунок опозицоінера до Мінська, варшавські прокурори фактично віддали Алеся Беляцького на поталу репресивно-карального апарату режиму Лукашенка.

Як повідомляють співпрацівники затриманого, гроші, які опозиціонер зберігає за межами своєї країни, призначені на правозахисну діяльність у Білорусі й походять із різних закордонних фондів. Частина коштів, якими розпоряджається «Весна», спрямовується на підтримку репресованих білоруських опозиціонерів.

Удар по іміджу країни?

Голова польської парламентськї групи з питань Білорусі та віце-голова парламентської комісії закордонних справ Роберт Тишкевич рішення польської прокуратури називає скандальним.

«Це величезний, неймовірний скандал, – каже Тишкевич. – Не можна було допустити до такої ситуації. Польща вже 20 років підтримує демократичні перетворення у Білорусі, ми ретельно дбали про образ держави, яка є безпечною пристанню для всіх народів, що борються за демократію. Тож те, що трапилось, абсолютно суперечить політиці польської держави. Це завдало удару по іміджу Польщі, особливо тепер, коли Польща головує в Європейському Союзі».

Тишкевич каже, що польський парламент вимагатиме суворого покарання для посадових осіб, які ухвалювали рішення щодо білоруського опзиціонера. Він нагадує, що польське Міністерство закордонних справ свого часу інформувало польську прокуратуру про те, що Мінськ використовуватиме міждержавні угоди про обмін інформацією з метою переслідування опозиції. Рішення польських прокурорів Тишкевич пояснює недалекоглядністю й забюрократизованістю чиновників.

Водночас голова польської парламентської групи наголошує, що справжній політичний землетрус, спричинений затриманням Беляцького, може бути попереду. Політичну сцену країн Центральної Європи струсоне, каже Тишкевич, якщо підтвердяться поголоски про те, що дані про банківські рахунки білоруського опозиціонера до Мінська передавала також Чехія. Мовляв, уже підтверджено, що такі дані білоруській прокуратурі передавала Литва. Тим самим, наголошує польський політик, підірваний авторитет країн, які найактивніше допомагають розбудовувати громадянське суспільство Білорусі.

Дії прокуратури, яка передала дані з банківської системи до Мінська, гостро засуджує Павел Коваль, польський депутат Європейського парламенту. За його словами, всупереч поширеному переконанню, що юстиція мусить бути сліпою, в даному випадку ані прокурор, ані суддя не можуть бути сліпими. Мовляв, наражаючи своїм рішенням здоров’я, навіть життя білоруського опозиціонера, прокуратура тим самим зробила ведмежу послугу польській державі. Годі собі уявити, каже Коваль, щоб у 1980-і роки західноєвропейські держави передавали польському комуністичному режимові дані про польських опозиціонерів. Павел Коваль твердить, що восени про справу Алеся Беляцького йтиметься на засіданні Європейського парламенту.

Прокурори зясують, хто винен – процедури чи люди

Польська Генпрокуратура на своє виправдання говорить про те, що виконувала чинний польсько-білоруський договір про надання правової допомоги і не вникала у питання, хто такий Беляцький.

Як повідомив речник Генпрокуратури Мацей Куявський, генеральний прокурор ухвалив рішення про службове розслідування справи, щоб з’ясувати, хто ж у цій ситуації винен – процедури чи конкретні прокурори. Куявський зазначає, що на початку цього року польське МЗС попереджало прокуратуру про те, що Мінськ може намагатися здобути у поляків якісь дані про опозиціонерів, та тоді не йшлося про конкретні механізми отримання такої інформації.

Радослав Сікорський, голова польського МЗС, від імені польської держави попросив у білоруських опозиціонерів вибачення за непростиму помилку, допущену прокуратурою. Сікорський обіцяв подвоїти старання Польщі, що спрямовані на зміцнення демократії у Білорусі.

Таке могло трапитись не тільки з білорусом?

Тим часом, як наголосив у розмові з Радіо Свобода Роберт Тишкевич, із ситуації, що склалася навколо Беляцького, потрібно зробити глибші висновки. Мовляв, проблеми з демократією є не тільки в Білорусі.

«Ця ситуація показує, що такі події могли трапитися з громадянами інших країн, що мають серйозні проблеми з демократією. У даному випадку йдеться про Білорусь, але це могло стосуватися інших держав. З цієї фатальної події потрібно зробити глибші висновки, Потрібно створити механізми, які дозволили б не надавати інформацію державам, котрі не дотримуються відповідних правових стандартів», наголосив Роберт Тишкевич.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG