Доступність посилання

ТОП новини

У Празі вчаться, як упізнавати дитячого «генія»


Прага – Ваш Сергійко чи Оленка не слухають вчительку, а малюють кораблики на уроці математики? Не поспішайте сварити свого малюка, бо, можливо, те завдання на дошці він вже давно вирішив у голові, а тепер йому просто нудно. І перед вами сидить потенційний Енштейн, треба тільки дати розвинутись його таланту. Але для цього його потрібно побачити. Саме для того, щоб навчити цього вихователів, учителів, психологів на 19-у всесвітню конференцію зібралися понад 400 фахівців із усього світу.

Як розпізнати маленького генія? Адже за статистикою п’ята частина всіх дітей народжується з особливим даром – чи то малювати, чи запам’ятовувати, чи логічно мислити, словом – творити. У Празі на конференції, яку що два роки організовує Всесвітня Рада у справах обдарованих і талановитих дітей, цю дуже важливу проблему обговорюють найкращі експерти із 57 країн світу, включно з фахівцями із України.

На їхню думку, без підтримки родини виявити маленького генія важко. Тільки в родинному колі батьки можуть зауважити, що дитинка, наприклад, надто повільно розмовляє чи якось особливо розкладає іграшки, розповіла Радіо Свобода психолог, голова чеського об’єднання «Талант і обдарування» Ева Вондракова.

«Обдаровані діти дуже різноманітні, й тільки частину талантів можна легко розпізнати, – зазначає вона. – Більшість обдарувань із різних причин легко впізнати не вдається. Дуже часто дитячий талант маскується під якесь пошкодження або фізичний чи психічний розлад, наприклад, медичний, соціальний, мовний. Талановиті діти часто дуже своєрідні; часто з середовищем, яке йому не подобається, малюк просто не співпрацює. Талановита дитина має більшу потребу в незалежності, з нею потрібно працювати на вищих рівнях мислення. Однак, на жаль, наші школи їм цього не дають».

Не губити, а розпізнавати юний талант у школі

Після родини саме в школі настає другий дуже важливий етап, як розпізнати талант, вважає чеський психолог. Майбутній Нобелівський лауреат в новому середовищі спочатку терпляче чекає, що його особливий дар помітять. Коли цього не стається, поведінка часто змінюється на негативну: дитина сердиться, конфліктує або просто перестає спілкуватись із колективом. Та й особливо талановитих дітей не дуже толерують однокласники – кому потрібен математичний феномен чи всезнайко з кількома іноземними мовами?

Діти між собою відрізняються і за місцем народження, їхні властивості формує середовище, в якому вони народились і виростають. Прояви особливих талантів відрізняють малюка зі Сполучених Штатів від юного таланту з Китаю чи Європи. І ці характеристики потрібно вчасно розпізнати і вміти з ними працювати, наголошує Ева Вондракова.

«Талановим дітям найкраще живеться у Сінгапурі, дуже добре вміють розпізнавати таланти в Новій Зеландії, при тому там немає класів чи шкіл для особливо талановитих дітей, там кожній дитині надане право максимально розвивати свій потенціал, – зауважує вона. – З європейських країн однозначним лідером є Фінляндія, яка відрізняється від інших країн, включно зі скандинавськими, тим, що в цій країні дуже шанують освіту і дають її усім охочим. З посткомуністичних країн виділяється Угорщина, де збагнули, що саме талановиті діти поведуть країну вперед».

Майбутній Нобелівський лауреат із сусіднього подвір’я

На празькій конференції помітили і групу українських фахівців. Україну відносять до держав з великим потенціалом, важливо тільки навчитись вчасно помітити на своєму подвір’ї майбутнього Нобелівського лауреата, підтримати його дар і в родині, і в школі.

Вчені твердять, що коли б усім дітям надати оптимальні умови для навчання і розвитку, чверть із них досягла б найвищих вершин інтелектуальної й творчої праці.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG