Доступність посилання

ТОП новини

Україну планують очистити від отрути


Київ – За найближчі півтора року Україну мають очистити від усіх непридатних сільськогосподарських хімікатів та від найбільших звалищ промислової хімії, обіцяють у Мінекоресурсів. Незалежні екологи схвалюють такі наміри. Але вказують, що реальний обсяг цих відходів удвічі більший, ніж у розрахунках міністерства, і не виключають зловживань під час їхнього вивозу та утилізації.

Сьогодні в Україні лише непридатних пестицидів та гербіцидів накопичилося понад 20 тисяч тонн – такою є офіційна статистика Міністерства екології та природних ресурсів. Більша частина цих отруйних речовин ще з радянських часів лежить просто неба – там, куди вивозили прострочені хімікати тодішні колгоспи. А відтак, за твердженням екологів, триває забруднення ґрунту та питної води.

За останні два десятиліття в Україні утилізували лише незначну частину старих сільськогосподарських агрохімікатів. Утім, до кінця року Національний план дій із захисту довкілля передбачає очищення від них половини українських областей, стверджує міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

«Приблизно буде вивезено 11 тисяч тонн пестицидів та гербіцидів, які утилізуватимуть у Польщі та Німеччині. Зібрано понад 1000 тонн, наприкінці вересня перший корабель з отрутохімікатами вирушить із порту Миколаїв. Оскільки є можливість збільшення надходжень до екологічного фонду, ми можемо залучити додаткові кошти й очистити додаткові області», – запевняє міністр.

Микола Злочевський обіцяє, що решту хімікатів вивезуть упродовж 2012 року, і в цей же період будуть ліквідовані звалища отрути гексахлорбензолу у Калуші, інших промислових хімікатів у Києві та на Донеччині. Профінансувати левову частку цих робіт планують із державного бюджету та екологічного фонду, надходження до якого Микола Злочевський має намір збільшити уп’ятеро, за рахунок зростання штрафів за викиди в атмосферу.

Серйозність намірів уряду фінансувати вирішення екологічних проблем на останньому засіданні Кабміну підтвердив і прем’єр-міністр Микола Азаров.

В Україні удвічі більше отрутохімікатів, аніж вказано в офіційних документах

Незалежні екологи схвалюють намір української влади подолати проблему отруйних відходів. Але зауважують, що реалізація цього плану пов’язана з великими труднощами. Про це говорить і голова об’єднання «Мама-86» Ганна Голубовська-Онисимова.

«Ми точно знаємо, що отрут щонайменше удвічі більше зберігається в Україні, аніж дає офіційна статистика, – пояснює еколог. – Це хиби обліку та пересування цих речовин. Важко сказати, чи вдасться очистити всі ці області, як заплановано. Не виключені й зловживання. Однак на етапі транспортування та утилізації, яка відбуватиметься за кордоном, передбачено дуже високий рівень контролю».

Про те, що плани уряду не враховують реального обсягу хімікатів, говорить і екс-міністр охорони довкілля Сергій Курикін.

«Офіційно називають 21 тисячу тонн сільгоспхімікатів, хоча незалежні підрахунки показують більше 30-40 тисяч тонн. Окрім того, необхідні різні підходи до різних типів отрутохімікатів, і вартість їхньої утилізації теж дуже різниться».

Загалом експерти схвально оцінюють ініціативу з повного очищення території України від непридатних хімікатів, однак вони прогнозують, що до кінця 2012 року буде вивезено на утилізацію не більше половини з них.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG