Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон згортає допомогу Пакистану через витік інформації до Китаю?


Прага – Нові повідомлення про те, що Пакистан відкрив Китаю доступ до секретної американської технології, посилив побоювання, що Вашингтон скоротить свої військові зв’язки з Ісламабадом.

Пакистанські військові активно заперечують інформацію, що вони нібито надали доступ китайцям до уламків надсекретного американського гелікоптера, що зазнав краху під час участі в операції зі знищення Усами бін Ладена. Ці повідомлення збіглися в часі з критикою нового американського підходу до зв’язків із Пакистаном, згідно з яким пропонується надавати військову допомогу залежно від успіхів боротьби з екстремістами.

Вашингтон затримав виплату 800 мільйонів доларів військової допомоги Ісламабаду через звинувачення у подвійній грі. Америка підозрює, що Ісламабад не дуже щиро бореться з «Аль-Каїдою», і не поспішає переслідувати інших екстремістів, які знайшли притулок у Пакистані. Тому, на думку Вашингтона, потрібно краще пов’язати надання військової допомоги з появою реальних результатів.

Пакистанці звинувачують США у тому, що Вашингтон – надто примхливий союзник, який не дуже поважає суверенітет Пакистану, коли йдеться про американську воєнну стратегію. Щоб показати свої невдоволення, Ісламабад відмовляє у візах американським військовим і висилає військових інструкторів.

Розбіжності щодо Афганістану

За словами фахівця з пакистанських справ Асада Муніра, стосунки між союзниками «дуже погані», але є надія на їхнє поліпшення, хоча б там, де справи стосуються «Аль-Каїди», бо щодо Афганістану сторони мають інколи протилежне бачення.

«Пакистан має власні безпекові проблеми на західному кордоні, з Афганістаном. Пакистан занепокоєний тим, що станеться там після відходу американського війська. Вони хочуть встановлення там стабільного уряду, який би був дружнім до Пакистану», – зазначає Муніра.

Але Кабул і Вашингтон побоюються, що дружній до Пакистану уряд може означати і тих людей, з якими зараз в Афганістані ведеться війна. Щоправда, як зазначає аналітик, останні дії Пакистану щодо деяких лідерів «Талібану» в Північному Вазаристані свідчать про те, що позиції Ісламабада й Вашингтона починають зближуватися.

Матеріал підготували Марія Щур і Abubakar Siddique
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG