Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко в суді: Тимошенко всадила мені ніж у спину (європейська преса)


Прага – Європейські газети вже коментують свідчення колишнього Президента України Віктора Ющенка, які він дав у середу в суді у справі Юлії Тимошенко. Видання також зауважують, що Віктор Ющенко запропонував Печерському суду Києва викликати як свідків у справі російського прем’єра Путіна та главу «Газпрому» Міллера. Преса попереджає, що Україна своїми переслідуваннями з боку влади лідерів опозиції, включно з Юлією Тимошенко, за допомогою підконтрольних судів і Генпрокуратури, ставить Брюссель перед дилемою щодо підписання чи не підписання широкої угоди з Києвом. Оглядачі також наголошують, що ініціатор економіко-політичної реанімації двох третин колишнього СРСР, Володимир Путін, уже бачить в Євразійському економічному союзі і «великого слов’янського сусіда Росії – Україну».

Чеська «Лідове новіни» інформує, що своїми свідченнями в суді щодо справи Юлії Тимошенко колишній Президент України Віктор Ющенко «звинуватив колишнього Прем’єр-міністра у відповідальності за укладення заздалегідь невигідної для України ціни за купівлю російського газу в угоді, підписаній з Росією за січень 2009 року». Ющенко заявив у суді, як наголошує газета з Праги, що відповідальність за газові переговори з Росією у 2008 та у 2009 роках повністю лежить на тодішньому Прем’єр-міністрові. «Відмовитися від ціни могла лише прем’єр Тимошенко, Президент не мав такого права», – наголосив Ющенко в середу в суді. Колишній Президент також сказав, що своїми переговорами та газовою угодою січня 2009 року «Тимошенко всадила мені ніж у спину».

Лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що судовими переслідуваннями опозиції, відступом від демократичних завоювань влада Януковича поставила Брюссель перед дилемою: або ж штовхнути Україну в обійми Росії відмовою підписання угоди про зону вільної торгівлі з Києвом, або ж підписати цю угоду з Україною і дати відповідний сигнал іншим сусідам ЄС. Про це пише київський кореспондент газети Роман Олеарчик. Він нагадує при цьому слова впливового американського політика й експерта Збігнєва Бжезинського, котрий попереджав , що «з відновленням контролю над Україною Росія отримає все необхідне для перетворення у могутню імперіалістичну державу». «Файненшел Таймз» наводить тут також слова Ніко Ланґе, глави українського відділення німецького консервативного фонду Аденауера, котрий вважає, що ЄС з підписанням угоди між Брюсселем та Києвом, з корумпованим та вже наполовину авторитарним режимом, посилає поганий сигнал іншим сусідам ЄС.

У інший статті, оглядача Ніла Баклі, «Файненшел Таймз» попереджає, що Росія Путіна націлюється на «євразійський економічний союз», своєрідний аналог Євросоюзу на Сході, і сам Путін дуже хотів би, а всі знають його послідовність у виконанні своїх бажань, щоб лави Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі поповнилися за рахунок великого слов’янського сусіда Росії – України. І якщо в склад ЄАЕС увійде 45-мільйонне українське населення, то новий блок за чисельністю складе три четверті СРСР». Баклі вважає тут, що Кремль уміло користується для прискорення реінтеграції земель колишнього СРСР важкою економічною ситуацією Європи.

Московська «Нєзавісімая газета» інформує у статті Тетяни Івженко про те, що політико-економічні суперечності між Москвою і Києвом загрозливо наростають з наближенням зими і це не несе нічого доброго владі Президента Віктора Януковича, для якої «в державі складається не лише вкрай складна, але й політично небезпечна ситуація». Експерти прогнозують у разі подальшого розвитку подій у такому непримиренному руслі як мінімум нову газову кризу у російсько-українських стосунках уже восени.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG