Доступність посилання

ТОП новини

Крим попрощався з Василем Джарти


Сімферополь – У середу кримчани попрощалися з прем’єр-міністром автономії Василем Джарти, який помер у ніч на 17 серпня. Прем’єр, з ім’ям якого пов’язують етнополітичну стабільність у регіоні, пішов із життя в ялтинському санаторії «Гліцинія», де з 8 серпня проходив реабілітацію після операції, яку йому зробили у Москві. Тіло померлого, за бажанням родичів, того ж дня доправили до Макіївки, міста на Донбасі, мером якого був Василь Джарти на початку двохтисячних років. За неофіційними даними, поховають політика на міському кладовищі Красна Гірка, поруч із могилою батька. Співчуття рідним покійного висловив Президент Віктор Янукович, а Кабінет Міністрів України створив урядову комісію з організації поховання.

Панахида за померлим пройшла у дворі недобудованого храму рівноапостольного князя Олександра Невського, її відслужив митрополит Сімферопольський та Кримський УПЦ Московського патріархату владика Лазар. Він назвав покійного «добрим» і розповів, що Василь Джарти виділяв кошти на позолоту куполів собору.

У панахиді не брали участі перші особи і соратники прем’єра – спікер місцевого парламенту Володимир Константинов і виконувач обов’язків голови кримського уряду Павло Бурлаков, які напередодні виїхали до Києва на засідання Кабінету Міністрів України. Разом з тим, усі інші урядовці, а також представники політичних сил, громадських організацій і Меджлісу кримськотатарського народу прийшли до Ради міністрів АРК, де під охороною почесної варти із жалобними стрічками був встановлений портрет Василя Джарти і можна було залишити запис у Книзі скорботи.

За неофіційними даними, на прохання родини вирішили церемонію прощання з главою уряду автономії в Сімферополі не проводити, а тіло відправити до Макіївки, де покійний жив і працював до приходу у велику політику. За повідомленням урядової прес-служби, там цивільна панахида пройде в міському будинку культури. До Макіївки збирається виїхати майже весь склад Ради міністрів АРК, а також керівники парламенту автономії і лідери Меджлісу.

Жодних офіційних причин смерті прем’єр-міністра Криму урядова прес-служба не наводить, лише повідомляє, що помер він «у результаті важкої хвороби». Раніше місцева преса писала, що Василь Джарти боровся з раком, виявленим у нього наприкінці минулого року. Тоді йому зробили операцію в Німеччині, а в липні нинішнього року – в Росії. Після реабілітації, яку він проходив у Ялті, збирався вийти на роботу ще до Дня Незалежності України.

Неоднозначний Джарти

Діяльність Василя Джарти на посаді кримського прем’єра оцінюють на півострові неоднозначно. З одного боку, він усунув представників місцевих еліт із ключових посад в автономії, наводнивши управлінські структури різного рівня переважно вихідцями з Донеччини. Джарти звинувачували, що він використовував силові й судові органи для зміцнення своєї влади та усунення політичних конкурентів. З іншого – саме з його іменем пов’язують стабілізацію етнополітичної ситуації в регіоні, маргіналізацію проросійських радикальних груп і початок діалогу з Меджлісом кримських татар.

Член громадської ініціативи «Кримський політичний діалог» Гульнара Бекирова каже, що Василь Джарти в Криму став справжнім, хоч і неоднозначним, політиком і за неповні півтора року зміг багато зробити для врегулювання цілої низки гострих кримських проблем.

«Дуже важливо, що Василь Джарти зумів налагодити надзвичайно позитивний діалог із кримськими татарами, діалог між різними конфесіями Криму, – зазначає вона. – Це було вкрай складне питання, але йому це вдалося».

Кримський політикум уже активно обговорює, хто прийде на зміну Василеві Джарти. Називають чимало прізвищ відомих кримських, київських і донецьких управлінців, але всі сходяться на думці, що це буде вибір Президента Віктора Януковича або ж його найближчого оточення, але аж ніяк не Верховної Ради Криму, яка формально призначає голову кримського уряду.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG