Доступність посилання

ТОП новини

Для єврозони пропонують створити своєрідний уряд


Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі, Париж, 16 серпня 2011 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі, Париж, 16 серпня 2011 року

Прага – Лідери двох найпотужніших європейських держав запропонували створити орган економічного керівництва у єврозоні. На своїй вчорашній зустрічі канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі запропонували зробити обов’язковим для країн єврозони збалансування їхнього бюджету. А стежити за цим має орган, подібний до уряду, який мав би не допустити повторення нинішньої боргової кризи в ЄС.

Паризька зустріч німецького і французького лідерів відбулася в атмосфері глибокої фінансової кризи Євросоюзу, коли то одній, то іншій країні ЄС загрожує банкрутство, а економічне зростання в цілій єврозоні практично зупинилося. На думку багатьох оглядачів це відбувається, бо ЄС, об’єднавши свої ринки і гроші, не створив одного органу, який відповідатиме за фінансову дисципліну. Перед загрозою колапсу цілого проекту канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі запропонували створити такий орган якомога швидше.

«Першою з цих пропозицій є створення справжнього економічного уряду для єврозони. Цей економічний уряд складатиметься з ради голів держав та урядів країн єврозони. Він збиратиметься двічі на рік, і якщо буде потрібно, обере президента на фіксований термін у 2,5 роки», – повідомив президент Франції Ніколя Саркозі після двогодинних переговорів у Парижі.

За його словами, цей орган буде зустрічатися частіше у випадку кризи. На початку його очолюватиме президент Європейської ради Герман Ван Ромпей. Пізніше керувати цим урядом міг би хтось із голів держав єврозони.

Золоте правило для порятунку єврозони

На думку аналітиків, для того, щоб євро як спільна валюта мав майбутнє, уряди мають узгоджувати свою фінансову політику і запровадити сувору дисципліну.

Президент Франції запропонував «золоте правило». «Ми пропонуємо, щоб всі 17 країн єврозони ухвалили одне золоте правило до літа 2012 року. Згідно з цим правилом, у конституцію цих країн має бути вписано мету повернутися до збалансованого бюджету», – зазначив Саркозі.

Серед французько-німецьких пропозицій є й також задум про запровадження загального європейського податку на фінансові операції, а також краще координувати корпоративні податки.

Всі вони мають на меті заспокоїти і запевнити інвесторів, що дві найбільші країни єврозони мають спільне бачення і готові зробити усе можливе для відновлення довіри до євро. Вартість спільної валюти дещо похитнулася щодо долара і склала вчора 1 долар і 43 центи за євро.

Оскільки ситуація критична, то пропозицію планується обговорити на зустрічі країн єврозони у вересні.

Матеріал підготували: Марія Щур, Richard Solash, Farangis Najibullah
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG