Доступність посилання

ТОП новини

Польський суд: розшматована Біблія – «своєрідна форма мистецтва»


Варшава – Польський рок-музикант, який публічно розірвав Біблію й назвав її «брехливою книгою», а християн – «злочинною сектою», не образив нічиїх релігійних почуттів. Цей музикант у «своєрідній формі» втілив свої мистецькі ідеї. Таке рішення ухвалив районний суд у місті Ґдиня. Діячі польських католицьких організацій та політики правих партій, які ініціювали судовий процес, обурені. Вони твердять, що оскаржуватимуть рішення райсуду в судах вищих інстанцій.

Згідно з рішенням суду, співак і музикант Адам Дарський, який відомий у Польщі під псевдонім Нерґал, не винний. Суд у місті Ґдиня вважає, що вчинене ним під час рок-концерту в 2007 році – це «своєрідна форма мистецтва», втілена у притаманній для «металевого» року поетиці.

«Суд не поділяє погляду, що у випадку цього концерту не можна говорити про мистецтво, – сказано у рішенні ґдинського райсуду. – Суд вважає, що краса в мистецтві має індивідуальний вимір і не кожному мусить відповідати кожна форма мистецтва».

На думку суддів, Нерґал, шматуючи Біблію, звертався до своєї цільової аудиторії і не мав на меті образити когось із присутніх. Як пояснив польський суд, відео з концерту, що потрапило в інтернет й обурило польських католиків, не може бути підставою для кримінальної відповідальності музиканта.

Вільне мистецтво чи вишуканий злочин?

Сам Нерґал, коментуючи перебіг судового процесу, зазначає, що в роздмухуванні справи зацікавлені політики, яким потрібна реклама.

«Моя позиція не змінюється, я вважаю, що я не винний, в суді я борюся за свої права, – каже він. – Мені постійно закидають, що я очолюю якусь групу сатанистів, та якщо навіть я очолюю якусь групу, то це група вільних людей».

Інакше справу трактують представники польських католицьких середовищ, які домагаються покарання рок-музиканта. Вальдемар Ярошевіч із асоціації «Цівітас Крістіана» зауважує, що правосуддя має вибіркове ставлення до зневажання релігій.

«Я навіть уявити собі не можу, – каже діяч католицької організації, – чим би закінчилася така справа, якби йшлося про іслам і він зробив би щось таке з Кораном. У Польщі були схожі ситуації з образою юдейської релігії, їх розглядали в світлі кримінального права. Вибачте мені, але чому в такому разі до нас, католиків, яких у державі більшість, ставляться гірше, ніж до релігій, які є релігіями меншостей?»

Рішенням польського суду дуже незадоволений Ришард Новак, голова Загальнопольського комітету захисту від сект.

«Адам Дарський скоїв вишуканий злочин, цей злочин доведено, – наголошує він. – Натомість суд ствердив, що це тільки мистецтво, що Адам Дарський міг усе це зробити, бо він митець. Щиро кажучи, я шокований таким рішенням і точно його оскаржуватиму в суді вищої інстанції, як особа, яка почуває себе зневаженою».

Депутат польського Сейму Анджей Яворський із партії «Право і справедливість» рішення польського суду назвав жалюгідним. Політик побоюється, що воно створює небезпечний прецедент. Мовляв, відтепер кожен митець під час якоїсь мистецької акції може спокійно розірвати Біблію, або ж священну книгу якоїсь іншої релігії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG