Доступність посилання

ТОП новини

Британія очікує зрушень у «Східному партнерстві»


Прага – Британія очікує позитивних зрушень від саміту ЄС, на якому буде обговорюватися стратегія «Східного партнерства», заявила в інтерв’ю Радіо Свобода посол Британії в Чехії Шан МакЛауд. За її словами, попри прикрий випадок з повідомленням рахунків білоруських дисидентів режиму Лукашенка, підтримка східноєвропейських країн Білорусі залишається незмінною.

– Пані МакЛауд, чи нинішні економічні труднощі в Євросоюзі не відсунуть «Східне партнерство» на периферію уваги ЄС?

– Британія надає велику підтримку «Східному партнерству». Гадаю, що нещодавній перегляд політики сусідства мав дуже позитивний висновок. Ми сподіваємося, що наступна зустріч у Варшаві буде доброю нагодою для того, щоб обговорити цю стратегію. Це буде добра нагода запропонувати деякі по-справжньому позитивні перспективи щодо роботи з партнерами та у їхніх стосунках із Євросоюзом. Гадаю, що ми на правильному шляху, і що це піде на користь цим країнам.

– Нещодавно Литва і Польща повідомили банківські дані деяких білоруських активістів владі у Мінську, що відкрило нові можливості для їхнього переслідування. Обидві країни вибачилися, але білоруські дисиденти були обурені. Вони говорили, що країни Східної Європи більше не переймаються боротьбою за свободу і права людини, після того, як вони вибороли їх для себе. Чи Ви вважаєте таку критику справедливою, наприклад, щодо Чехії?

– Я не помічаю жодного скорочення відданості уряду цієї країни, Чеської Республіки, щодо підтримки свободи і демократії в інших країнах. Я щойно згадала про те, що і Британія, і Чехія віддані політиці сусідства та «Східному партнерству». Що стосується Білорусі, то, звичайно, Британія дуже стурбована подіями в цій країні, зокрема, діями проти демонстрантів, арештами політичних в’язнів. Ми закликали білоруську владу до їхнього звільнення та повної реабілітації, без жодних додаткових умов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG