Доступність посилання

ТОП новини

Від керівників держави вимагають припинити деукраїнізацію


Київ – Припинити деукраїнізацію держави, ухвалити закон про статус закордонного українця, підписати міждержавні угоди для забезпечення прав закордонних українців – такі вимоги висувають до керівників України делегати П’ятого Всесвітнього форуму українців, який у п’ятницю розпочав роботу в Києві.

Із перших хвилин роботи Форуму його програма зазнала змін. Так, Президент України Віктор Янукович на урочисте відкриття не прибув – привітання від його імені виголосив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Але цей виступ супроводжували специфічні «шумові ефекти» – аплодисменти з вигуками «ганьба!»

По-іншому сприйняли звернення до Форуму від глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета, який, серед іншого, піддав критиці політику деукраїнізації в державі.

«Вороги хочуть у нас, українців, відібрати нашу рідну мову. Хочуть у нас нашу українську церкву забрати. Але нічого з того не вийде, Україна буде жити! Головне – жити за правдою, бо як ми будемо жити за правдою, з нами буде Бог», – наголосив патріарх Київський.

Владика Філарет також привітав присутніх у залі Національної опери зі святом Преображення Христового, зазначивши, що вбачає символ українського відродження в тому, що Форум розпочався саме на Спаса.

Проблеми закордонного українства у виступах та дискусіях

Керівники Української всесвітньої координаційної ради, Світового та Європейського конгресів українців нарікали на байдужість України до проблем закордонного українства. Держава не надала дієвого захисту співгромадянам, які за різних обставин опинилися за кордоном, та іноземцям українського походження, наголосив президент Спілки українців Польщі Петро Тима.

Голова Спілки українців Іспанії Михайло Петруняк закликав владу України та українські громади разом доопрацювати та проконтролювати здійснення Державної програми співпраці із закордонним українством.

А президент Асоціації українських організацій Греції Галина Маслюк зазначила, що влада в Україні повинна підтримати українців, які воліють повернутися на Батьківщину, і котрі готові за належних умов вкласти людські та фінансові ресурси у розвиток економіки держави. На жаль, поки що Україна не демонструє готовності до цього, зауважила вона.

«Було б дуже добре, якби Україна звернула на цю проблему увагу. Якраз зараз є той момент, коли вона б змогла повернути своїх працездатних людей, людей, які отримали західний досвід господарювання та мають що вкласти і що принести сюди. Українська економіка потребує модернізації. А наші трударі – якраз той людський ресурс, який таку модернізацію здатен здійснити», – сказала Галина Маслюк.

Але поки що, кажуть делегати Форуму, Україна не бере до уваги той позитивний досвід, який виробило закордонне українство. І це при тому, що досвід сусідніх із Україною держав свідчить: діаспора – це провідник національних інтересів та носій культурних і громадських традицій тієї чи іншої держави.

П’ятий Всесвітній форум українців триватиме до 21 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG