Доступність посилання

ТОП новини

Литвин не виключає об’єднання з Партією регіонів


Київ – Список партій, що можуть приєднатись до Партії регіонів напередодні парламентських виборів, росте. Слідом за «Сильною Україною» до регіоналів може долучитись Народна партія Володимира Литвина. У неділю, перебуваючи на Житомирщині, Голова Верховної Ради дав зрозуміти, що не виключає такої можливості. Між тим для більшості прихильників Народної партії ця інформація стала новиною.

Поки народні депутати перебувають у відпустках, їхні лідери думають про об’єднання з партією влади. Ініціативу Сергія Тігіпка об’єднатись із Партією регіонів схвалив спікер Володимир Литвин.

Він наголосив, що у питанні злиття його партії з Партією регіонів буде ухвалене рішення, яке «збігатиметься з потребами країни». Голова Верховної Ради зізнався, що ще з 2007 року веде переговори з Партією регіонів про співпрацю.

Володимир Литвин наголосив, що не знає, що таке опозиція, і висловив бажання консолідувати усі політичні сили.

«Народовці» не чули про об’єднання

Для більшості однопартійців спікера, які зараз відпочивають від роботи у Верховній Раді, ймовірний намір об’єднатись із Партією регіонів став новиною.

Зокрема, народний депутат від Блоку Литвина Катерина Ващук про об’єднавчу ініціативу раніше не чула.

«Вперше чую, я зараз відпочиваю звідси далеко. І нічого не знаю. На Володимира Михайловича продаж не схожий, а про об’єднання сьогодні говорять багато партій, тому все може бути», – сказала вона.

Політологи скептичні

Політологи не виключають, що шляхом «Сильної України» може піти ціла низка другорядних партій. Однак вони ставляться до такого масового приєднання скептично.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що спікер Володимир Литвин і його найближчі соратники, найімовірніше, просто отримають місця в списках Партії регіонів.

Народна партія Литвина, на його думку, не так важлива для регіоналів, як партія «Сильна Україна», яка приваблює електорат своїм брендом, говорить Карасьов.

«Поки що мова іде про об’єднання «Сильної України» з Сергієм Тігіпком, який був призером президентських перегонів і який потрібен Партії регіонів з його ліберально-реформаторським брендом», – каже політолог.

Опозиція: «регіони» монополізують політику

Опозиція вважає, що ініціатива об’єднання партій свідчить про монополізацію політики. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Коли події будуть розвиватися так, як вони розвиваються сьогодні, то, безумовно, ця влада не планує виборів», – сказав він.

Турчинов назвав процеси, що відбуваються у суспільстві, будівництвом «монополії в економіці і в політиці» з єдиною метою збагачення монополістів.

Наступні парламентські вибори мають відбутися у жовтні 2012 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG