Доступність посилання

ТОП новини

У Криму в річницю пакту Молотова-Ріббентропа вшанували пам’ять жертв комуністів і нацистів


Учасники мітингу молилися за жертв комуністів і нацистів
Учасники мітингу молилися за жертв комуністів і нацистів

Сімферополь – У Криму у вівторок вшановували пам’ять жертв тоталітарних режимів. У Сімферополі в річницю підписання Пакту Молотова-Ріббентропа пройшов жалобний мітинг. На території України лише в Криму за ініціативою громадськості відзначається Загальноєвропейський день пам’яті жертв сталінізму і нацизму.

Імам Сімферопольської міської мечеті Ніязи Рамазанов і настоятель громади римо-католиків Сімферополя отець Максим Мазно читають мусульманську і християнську поминальні молитви у пам’ять сотень тисяч убитих і замучених комуністами та нацистами в 20-му столітті мешканців півострова…

Сотні кримчан уже третій рік поспіль 23 серпня – у день підписання пакту між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною – збираються в Сімферополі біля пам’ятника загиблим під час депортації.
З ініціативою відзначити Загальноєвропейський день пам’яті жертв сталінізму і нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт, у 2009 році виступив Меджліс кримськотатарського народу, Тепер на мітинг прийшли представники півтора десятка громадських організацій і політичних партій півострова.

Якщо торік на мітингу переважали в основному ветерани кримськотатарського національного руху, то тепер було чимало молоді.

Представниця однієї з молодіжних організацій Ніяра Нагаєва розповіла, що гітлерівська окупація і сталінська депортація залишила живими лише трьох із 18 членів родини її дідуся. Решта ж – або загинули, або пропали безвісти.

«Моя бабуся і дідусь пам’ятають про це, і з дитинства вони мені розповідали про те, як було важко і страшно, – каже вона. – Коли вони це розповідали, то дуже переживали і сльози, які були у них на очах, передаються тепер мені».
Заборонити Компартію і відновити права кримськотатарського народу

Лідер місцевого Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук у своєму виступі закликав не забувати не лише жертв нацистів, але й комуністів, хоч це і викликає спротив влади.

«Ми не маємо права забувати мільйони і мільйони безневинних жертв, людей таких, як і зібралися тут – молодих і старших. І тих, хто тільки народився. Усіх, хто хотів жити, кохати, працювати, приносити користь цій землі», – наголосив Василь Овчарук.

Він, а також інші оратори закликали заборонити в Україні Комуністичну партію і комуністичну ідеологію.

Учасники мітингу засудили згортання демократії в Україні, відкрите возвеличування деякими політиками і політичними силами комуністичної ідеології та виправдання ними злочинів СРСР, ігнорування владою необхідності покарання осіб та заборону організацій, які причетні до комуністичних злочинів, а також протидію частиною українського політикуму процесу повернення і відновлення прав раніше депортованого кримськотатарського народу.
Виступає Рефат Чубаров
Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров повідомив, що резолюція мітингу в Сімферополі буде відправлена не тільки українському керівництву, але й до європейських інституцій.

«Ми звертаємося до ОБСЄ, Ради Європи та Європейського Союзу із закликом максимально сприяти відновлення прав кримськотатарського народу, який повертається на свою батьківщину, і стосовно якого комуністичний режим в СРСР протягом десятиліть чинив політику геноциду», – зазначив Рефат Чубарова. Його заклик підтримали всі учасники мітингу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG