Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія – 20 років незалежності


Москва – Президент Росії Дмитро Медведєв привітав свого українського колегу Віктора Януковича з 20-ю річницею незалежності України. «У Росії раді успіхам українських друзів, із якими нас об’єднують багатовікові принципи добросусідства, тісні духовні, історичні, гуманітарні зв’язки», – зазначив у вітальному посланні російський президент. А на прес-конференції в Москві Медведєв заявив, що Росія зацікавлена не у приєднанні України до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану за формулою «3 плюс 1», як пропонує Янукович, а в повномасштабному вступі. За останні десятиліття ставлення росіян до України суттєво змінилося, в тому числі й ставлення російських політиків і політичних експертів.

20 років незалежності України в Росії оцінюють по різному. Хтось і сьогодні радіє її успіхам і переживає невдачі, хтось не втрачає надію, що Радянський Союз може повернутися в якомусь новому вигляді і досі не готовий сприймати Україну як самостійну державу. А хтось тверезо оцінює політичну реальність і розуміє, що потрібно налагоджувати співробітництво.

На думку президента московського інформаційно-дослідницького центру «Панорама» Володимира Прибиловського, більшість росіян вже розуміє, що Україна – самостійна держава.

«Спочатку те, що Україна відокремилася, стала незалежною державою, у більшості російського населення викликало хворобливе ставлення, але за ці 20 років відбулося як мінімум одне: більшість населення змирилася з тим, що Україна незалежна держава, прийняла це як даність, вважає, що поїзд вже пішов і з цим потрібно жити і будувати відносини з новою державою на нових підставах. Звичайно, без суворих кордонів тощо», – констатує Прибиловський.

Чи є незалежність?

У політика Валерії Новодворської, як завжди, особливий погляд на речі. У тому числі і на незалежність України. За її словами, «Демократичний союз», організація, яку вона очолює і яка перша відкрито проголосила себе опозиційною політичною партію в СРСР, багато зробила для незалежності України. Але результат сьогодні викликає у Новодворської розчарування.

«Я можу сказати, що незалежність була потрібна і дуже потрібна, але ви її не отримали, хоча шанс був, і дуже великий. Минуло 20 років, а віз і нині там. Якщо до ювілею незалежності суди виносять апеляційне рішення, що Роман Шухевич і Степан Бандера не є Героями України, то, вибачте, це що – незалежність? Це називається чи то русифікацією, чи то совєтизацією. Що завгодно, але тільки не незалежність», – зазначила Валерія Новодворська.

Із нею абсолютно не згоден директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін, який каже, що незалежність України – це реальний факт. Але при цьому депутат Державної думи з владної партії «Єдина Росія» зауважує, що без тісного союзу, на його думку, країнам не обійтися.

«Очевидно, що це нова політична реальність. Як для Росії, так і для України, так і для всього світу. Не можу сказати, що ця реальність, яка існує з 1991 року, не створює проблем. Навіть не тільки в зовнішньому позиціонуванні, але і у внутрішньому розвитку Росії, безумовно, створює. Тим не менше, треба вчитися жити з цією реальністю, і ми намагаємося. Відповідь на питання, як може Росія з цією реальністю уживатися, на мій погляд, полягає в тому, щоб домогтися особливих відносин між Росією і Україною, які, не зазіхаючи формально ні на незалежність, ні на суверенітет, припускали б особливо тісний союз між цими країнами, виходячи з того, що якщо не буде цього союзу, то тоді буде навпаки – ворожнеча і конкуренція, яка ні Росії, ні Україні не принесе добра. І ці інтереси важливі, вони існують, і ми повинні їх відстоювати, тільки відстоювати так, щоб тримати двері відчиненими», – наголосив Костянтин Затулін.

Розділяй і володарюй

За словами російського політолога Дмитра Орєшкіна, ще нещодавно деякі гарячі голови в Росії сподівалися на розкол України, очікуючи, що східна частина буде прагнути стати російською. Орєшкін каже, що, на щастя, цього не сталося. І час довів марність оцих «божевільних сподівань».

«Так-сяк, але загалом країна живе, і взагалі-то вона звикла вже себе відчувати Україною. І, наскільки наші соціологічні спостереження дозволяють судити, Схід України вважає себе Сходом України, але не окремою країною і не частиною Росії. Тобто розмови про приєднання до Росії – це вже політична фантастика для політично стурбованих хлопців в інтернеті», – зауважив політолог.

Більшість російських експертів вважає, що Україна не бажає сьогодні втрачати здобуту 20 років тому незалежність і повертатися назад у минуле. Та й у Росії достатньо своїх власних проблем, щоб розв’язувати ще й українські.

Ставлення пересічних росіян покращилося

Ставлення росіян до незалежності Україна за останній час значно покращилося, свідчать дані останніх за часом соціологічних опитувань «Левада-центру». Про це розповіла соціолог «Левада-центру» Людмила Сергеєва.

«64 відсотки, тобто відносна більшість росіян, вважає, що Росія і Україна повинні бути незалежними, але дружніми державами, – зазначає вона. – Тобто з відкритими кордонами без віз і митниць. 16 відсотків вважають, що відносини Росії і України повинні бути такими ж, як і з іншими країнами, тобто із закритими кордонами, митницями, без будь-яких знижок. І 15 відсотків відповідають, що Росія і Україна повинні об’єднатися в одну державу. В цілому 65 відсотків росіян ставляться до України зараз позитивно. Причому останнім часом це ставлення значно поліпшується. Також серед найбільш дружніх Росії країн Україна зараз стоїть на 3-му місці. Такою її в травні назвав 21 відсоток опитаних».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG