Доступність посилання

ТОП новини

Нова порція знань – одинадцятикласники отримають підручники


Київ – Українські школи вперше за 16 років вчасно отримають нові підручники. Про це заявив міністр освіти та науки Дмитро Табачник. За його словами, це важливе досягнення Міністерства освіти, адже попереднє керівництво, зауважив він, мало суттєві проблеми з виробництвом та постачанням книг.

До 1 вересня українські школи мають отримати нові підручники для одинадцятикласників. З-поміж понад 5 мільйонів книг є видання і мовами національних меншин. Їх Міністерство освіти і науки України обіцяє розповсюдити до 10 вересня.

За словами міністра освіти та науки Дмитра Табачника, така оперативність – головне досягнення цьогорічного підручникодрукування. Кошти вдалося виділити завчасно, попри те, що «борги попереднього керівництва, становили цьому загрозу», каже міністр.

«Коли почав працювати новий уряд, у нас було на 28 мільйонів підписаних боргових зобов’язань, що без розрахування з боргами унеможливлювало підготовку підручників», – зазначив Табачник.

Книги зазнали змін: підручники гуманітарного профілю містять зразки завдань «Зовнішнього незалежного оцінювання», а технічного стали дворівневими, зазначає співавтор нового видання з фізики Тетяна Засєкіна.

«Це підручники для академічного і профільного рівнів, – каже вона. – Раніше був лише однорівневий, де і фізики, і лірики повинні були однаково його опановувати».

Міністр підручників не читає

Кожне видання мало 4 ступені перевірки. Наступного року обіцяють і практичну експертизу, яка, за словами Дмитра Табачника, «поєднуватиме новизну авторського колективу і бачення практиків».

Міністр запевнив: на зміст книг він не впливав.

«Облиште ілюзії, що міністр читає і впливає на зміст підручника. Це йому не до сили, а нацголовніше – це не відповідає чинному законодавству. Новизну, професіоналізм повинні визначати фахівці», – наголосив міністр.

За словами автора оновленої «Всесвітньої історії» Тетяни Ладиченко, процес підручникотворення в Україні пройшов 3 етапи. На її думку, така книга не є «остаточним джерелом» інформації, проте «містить фундаментальні знання, якими має оволодіти кожна дитина».

«Дуже важливо мати не тільки гарний підручник, але й гарного вчителя. Коли наші вчителі будуть володіти і фаховими знаннями, і методикою викладання, тоді процес навчання буде успішним», – зауважила Ладиченко.

Підручник – важливе джерело інформації

Для учня фізико-математичного ліцею національного університету імені Шевченка Дмитра Ільчука підручникодне з важливих джерел інформації. Паперові книги він вважає надійнішими, ніж електронні, котрі міністерство планує поширювати найближчим часом.

«Підручник використовується близько 70 відсотків точно. Книжка надійніша – акумулятор у неї не розрядиться», – відзначив Дмитро.

Законодавство дозволяє користуватися підручниками протягом 5 років, зауважує Василь Продан, голова правління одного з видавництв.

«Всі підручники виготовляються на найкращих книжкових фабриках України, на папері українського виробництва. Цей папір є сертифікованим. Є всі документи, які дозволяють використання цих підручників у школах, тому вони є якісними, добротними», – зауважив Продан.

Цього року видали понад 5 мільйонів підручників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG