Доступність посилання

ТОП новини

Українське Четвероєвангеліє: дилеми ювілею


Новостворений музейний комплекс у Пересопниці, 26 серпня 2011 року
Новостворений музейний комплекс у Пересопниці, 26 серпня 2011 року

Рівне – Підготовка до відзначення 450-ї річниці з часу створення української Першокниги – Пересопницького Євангелія – призвела до колізії, яку важко вирішити владі Рівненщини. Саме в цій області після останнього адміністративного поділу опинилася легендарна княжа Пересопниця. Нині ж на плечі місцевих чиновників лягла дилема – як помирити громади двох церков, кожна з яких вважає українське Четвероєвангеліє своїм духовним скарбом.

Упродовж двадцятиліття Незалежності до Пересопниці щороку традиційно на дні української писемності та слов’янської писемності і культури з’їжджалися люди, які прагнули відродити саме місце, де народилася Першокнига. Адже в радянські часи село записали до неперспективних, куди й дістатися нелегко. Але двадцять років влада (і місцева, і у Києві) відбувалася лише обіцянками.

Однак до цього ювілею, як переконує заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов, держава зробила все, щоб відродити Пересопницю і створити тут музейний комплекс і культурно-археологічний центр. Найперше – фінансували розкопки, завдяки яким серед маси знахідок опинилися навіть фрагменти княжої булави. Крім того, до села Пересопниця і ще шести сіл проклали якісну дорогу, зробили освітлення центральної вулиці – зі стратегічною метою.

«Цей постійно діючий комплекс буде використовуватися великою кількістю людей, тож це сприятиме розвиткові малого бізнесу. А комплекс буде філією обласного краєзнавчого музею, де працюватимуть 15 людей», – каже заступник голови Рівненської облдержадміністрації.

Так виглядає за кілька днів до відкриття частина комплексу «Княжий двір»
Святкуватимуть без московського патріарха. І без київського?

Під час підготовки до відзначення 450-річчя створення Пересопницького Євангелія виникли не лише проблеми побудови дороги чи проведення газу. Спочатку частина громади не погодилася з бажанням місцевої влади бачити на святкуванні патріарха Російської церкви Кирила та президентів Росії і Білорусі. Як заявила голова рівненської «Просвіти» Світлана Ніколіна, в області 29 серпня «невідомо під якими гаслами «Русского мира» збираються відзначати 450-річчя Пересопницького Євангелія». «І кожен має задати собі запитання: ми почуваємося ще тут людьми, готові до опору – за себе?» – каже вона.

Тож на стіл голові адміністрації Василеві Берташу лягло звернення від письменників, «просвітян», Конгресу української інтелігенції, Союзу українок та інших громадських організацій з вимогою не допустити освячення заходів священиками московської церкви, а натомість запросити на урочистості патріарха Філарета.

Представники УПЦ (Московського патріархату) не вважають такий хід подій справедливим, адже саме митрополит УПЦ (МП) Володимир освятив друк двохсот репринтних Пересопницьких Євангелій. Його посланці, священики УПЦ (Московського патріархату), подарували ці книги музеям і навчальним закладам. На Волині такі книги дісталися Волинському державному університетові та університету «Острозька академія».

А ще прихильники московської церкви нагадують: саме в Пересопниці майбутній московський князь Юрій Долгорукий повінчав трьох своїх дітей. Мовляв, історичний зв’язок із Москвою таки є.

Зараз на урочистості чекають лише Президента України Віктора Януковича. Тут відбудеться фестиваль духовної музики за участю колективів п’яти держав.

Щодо традиційного освячення музейних споруд, то його, як зауважив Олексій Губанов, 29 серпня… не буде. «Зазвичай освячення відбувається після відкриття. 29 числа ми не плануємо проведення будь-яких релігійних подій, окрім того, що в церкві, яка існує на території Пересопниці, буде відбуватися урочиста вранішня служба – от, власне, і все», – каже він.

Націонал-патріоти стверджують про плани УПЦ (МП)

Однак сьогодні прес-служба обласної організації Української народної партії розповсюдила реліз, у якому стверджує: священики з Рівненської єпархії УПЦ (МП) таки мають політичний намір 29 серпня у селі Пересопниця освятити українську святиню. А відтак націонал-патріоти закликали рівнян відправитися наступного понеділка до Пересопниці, щоб завадити цим планам.

…Створення Пересопницького Євангелія архімандрит Григорій та чернець Михайло завершили у Пречистенському монастирі 29 серпня 1561 року. Книгу, яку вважають першим відомим перекладом зі староболгарської на українську, довгий час переховували – спочатку захисники православ’я – від «уніатів», згодом це мусили робити захисники українства в умовах тодішньої Російської Імперії.

Однак минули роки, Україна здобула незалежність, і саме на Пересопницькому Євангелії складають присягу її Президенти.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG