Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: швидка допомога для «зайчика» від Лукашенка


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив план порятунку національної валюти, який передбачає повернення до ринкових механізмів. Проте незалежні експерти вважають оголошені рішення половинчастими.

Півроку білоруська валюта залишається неконвертованою, офіційний курс білоруського рубля удвічі менший, ніж курс чорного ринку. Валютна лихоманка призупинила некритичний імпорт, викликала стрімке зростання цін, товарний дефіцит, черги у крамницях... Середня місячна платня білорусів зменшилася більше, ніж удвічі, – з 500 доларів США торік до 200 – цього року, якщо рахувати за ринковим курсом.

Президент Білорусі спробував вгамувати економічну кризу адміністративними заходами, але нічого доброго з цього не вийшло.

Минулого вівторка він був вимушений погодитися з пропозицією Нацбанку відкрити на Мінський валютній біржі додаткову сесію торгів, на якій можна буде вільно купити і продати валюту. На ній же буде встановлюватися і ринковий курс рубля. Але залишиться і основна сесія валютної біржі, де валюту за низьким офіційним курсом продаватимуть для оплати газу, електроенергії та на інші невідкладні платежі. Олександр Лукашенко також оголосив додаткову матеріальну підтримку бюджетникам та пенсіонерам.

«Я впевнений, що спільними зусиллями ми подолаємо тимчасові труднощі і продовжимо наш поступальний розвиток. Це буде гідна відповідь тим, хто стверджує, що білоруська модель себе вичерпала. Ніякого відходу від того курсу, який був визначений нами і затверджений на Всебілоруських народних зборах, немає і бути не може», – заявив Лукашенко.

Екс-голова Нацбанку Білорусі Станіслав Богданкевич назвав ці рішення Лукашенка «повторенням білоруського досвіду 90-х».

«Це половинчасті рішення, але вже ближче до ринкових. Я не очікував, що чинне керівництво Нацбанку та країни піде на кардинальні кроки, на запровадження єдиного ринкового курсу. Вони йдуть випробуваним у кінці 90-х шляхом – проведення двох сесій валютної біржі: одна з них для визначення реального курсу, а друга, я б сказав, – для підтримки держсектора», – сказав Богданкевич.

Пільговий курс валюти для державного сектора економіки, який діятиме на першій сесії біржі, базуватиметься на обов'язковому продажі 30 відсотків валютної виручки експортерами, яких таким чином держава фактично грабуватиме.

«Це псевдоринкове рішення»

Економіку Білорусі врятував би єдиний ринковий курс рубля, переконаний незалежний мінський економіст Сергій Чалий.

«Це псевдоринкове рішення, це повернення до минулого. Все це ми вже проходили до 1998 року. Це фактичне узаконення системи багаточисельності валютних курсів», – сказав Чалий.

Як мінімум, валютних курсів буде чотири, каже Сергій Чалий: один буде використовуватися на основній сесії валютної біржі, другий буде формуватися на додатковій сесії, ще два курси будуть на чорному ринку готівкової й безготівкової валюти.

Пан Чалий визнає, що якоюсь мірою це оздоровить ситуацію, бо половинчасті рішення, все ж, кращі, ніж ніякі. Але фактично це означає і збереження корупційної системи для окремих покупців валюти, і порушення майнових прав експортерів.


З іншого боку, ці рішення ніяк не покращать шанси Білорусі на отримання нових іноземних кредитів, тому що існування декількох курсів національної валюти суперечить статуту МВФ і зобов'язанням Білорусі перед Антикризовим фондом ЄврАзЕС, від яких Мінськ чекає на фінансову підтримку. А без іноземних кредитів оголошена Лукашенком «білоруська модель економіки» чомусь не діє.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG