Доступність посилання

ТОП новини

Майже 50 відсотків ліків iз інтернету в ЄС – фальсифікат


Брюссель – Безпека здоров’я та життя споживачів у Євросоюзі – це найголовніший принцип роботи ринку. Тим часом, навіть за суворого контролю, європейці нерідко наштовхуються на підробки лікарських препаратів. Найчастіше – придбані через інтернет. Підрахували, що кожен рік міжнародні злочинні мережі таким чином заробляють мільярди євро. Нещодавно парламент Євросоюзу ухвалив директиву, що покликана посилити захист ліків від фальсифікації. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, як у співдружності здійснюється контроль за обігом медикаментів.

У Євросоюзі триває боротьба з підробними медичними препаратами. Причому контроль здійснюється і як у кожній країні, що входить до цього простору, так і на загальноєвропейському рівні. Європарламент нещодавно виступив із директивою, що покликана посилити нагляд за якістю та безпекою ліків. Хоча й нині на їхніх упаковках можна простежити кожну деталь, починаючи від виробника і завершуючи координатами аптеки, де їх придбали. Правила європейського фармацевтичного ринку дуже суворі.

Європейське бюро «Союзу споживачів» давно пильно стежить за обігом підробних медпрепаратів, зокрема тих, що збувають через інтернет-магазини.

«Ми здійснюємо «таємні закупівлі», як і звичайні споживачі, замовляємо в інтернет-мережі ліки: або ті, що вільно продаються, або ж за рецептом лікаря, пояснює директор цього бюро Монік Ґоєнс. Нерідко ці медикаменти надходять у невідповідному упакуванні. Часом просто загорнуті у газетний папір або без достатньої інформації на етикетці. Бувало, що ліками виявлялася якась біла пудра, цукор або борошно».

Найпопулярніший медичний фальсифікат – віагра. Дещо поступаються в обсягах продажу через інтернет ліки проти зайвої ваги, антидепресанти та засоби проти діабету.

«Медикаменти, що коштують недорого, часто можуть виявитися підробкою, застерігає Монік Ґоєнс. Надто ризиковано купувати ліки, які рекламуються з ціновими знижками».

Бельгійський ринок для фальсифікаторів «незручний»

Національні служби окремих держав Євросоюзу також опікуються захистом своїх громадян від небезпечних засобів лікування. Радіо Свобода звернулося до одного з них, розташованого у Брюсселі. Його місія – нагляд за якістю та безпекою медпрепаратів у бельгійських аптеках.

На щастя, донині експерти цієї служби не виявляли проникнення фальшивих ліків на прилавки офіційних фармацевтичних закладів. Ринок Бельгії надто «незручний» для тих, хто виготовляє та збуває підробки, бо тут діє найновіша спеціальна система стеження за допомогою штрих-кодів, розповідає представник цієї установи Ан Гекаут.

«Сканування медикаментів дозволяє у реальному часі перевіряти його автентичність, каже вона. Ми ще й посилюватимемо захист упакування ліків, щоб гарантувати, що їх попередньо не відкривали».

До того ж, етикетки обов’язково мають містити інформацію трьома державними мовами Бельгії, а їх продаж дозволений тільки в офіційних закладах. Характерно, що реалізація ліків за рецептом через інтернет- мережу тут заборонена законом.

Загалом по Євросоюзу пропозиція підробних медикаментів становить до трьох відсотків традиційного ринку і майже п’ятдесят відсотків ринку продажу через інтернет.

З огляду на це, європейські установи відстоюють ідею єдиних і суворих стандартів захисту ліків від підробок, незалежно від форми і місця продажу. Для цього мають створити щось на зразок єдиного для всього Євросоюзу знаку якості. Проте фахівці висловлюють сумніви у тому, що фальсифікатори його не зможуть підробити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG